Afbeelding
©maartenheijenk.nl

In vijf jaar tijd 137 ‘discriminatie-incidenten’ geregistreerd in gemeente Dronten

Algemeen

DRONTEN - er zijn de afgelopen vijf jaar in de gemeente Dronten in totaal 137 ‘discriminatie-incidenten’ geregistreerd. Dit meldt het provinciale Bureau Gelijke Behandeling in haar monitor, geschreven door Marloes Huijsen. In 42% van de gevallen ging het om discriminatie op basis van herkomst, kleur of ras, gevolgd door leeftijd (15%), geslacht (13%), handicap (10%) en seksuele gerichtheid (8%).

De monitor noemt de stijging van de registraties op grond van geslacht opvallend. In 2013 waren hier nog geen incidenten over bekend, in 2017 waren dit er 6. Daarbij ging het vooral om een geslachteis in advertenties.

Volgens het rapport werd er bijvoorbeeld ook een vrouw seksueel geïntimideerd, waarbij haar werkgever partij koos voor de veroorzaker. „En er zit ook een aantal gevallen van zwangerschapsdiscriminatie tussen.”

Handicap en ziekte

Het aantal registraties op basis van handicap en chronische ziekte was in 2016 en 2017 hoger dan de jaren ervoor: „Ze gaan onder andere over toegankelijkheid bij een fysieke of visuele beperking, vijandige bejegening bij een zichtbare handicap en enkele gevallen van omstreden behandeling bij psychiatrische aandoeningen.”

De meldingen hebben in de meeste gevallen betrekking op discriminatie op de arbeidsmarkt. In 2013 ging het nog vooral over vijandige bejegening. Die vijandigheid neemt sindsdien af en de meldingen hebben sindsdien vooral betrekking op ‘omstreden behandeling’.

Geweld

Positief is volgens de monitor dat geweldsincidenten de laatste 2 jaar niet gemeld zijn. „Wel wordt er een enkele keer nog melding gedaan van bedreiging.”

Rode paaltjes

Een melding bij Bureau Gelijke Behandeling Flevoland leidt soms tot direct resultaat. „Zo werden er in 2016 twee paaltjes verwijderd door de gemeente Dronten, nadat een melder aangaf dat hij hier als slechtziende erg veel last van had”, aldus de monitor.

Aangezien de paaltjes bedoeld waren om automobilisten te weren en niet slechtzienden, besloot de gemeente ze weg te halen na tussenkomst van BGBF.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 10 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 10 uur geleden