Bonte stoet van versierde trekkers rijdt door Biddinghuizen, Swifterbant en Dronten

Algemeen

DRONTEN - Na een eerste editie in Dronten in 2016 werd er vorig jaar een Lichtjestour gehouden in alle drie de dorpen van de gemeente Dronten. Dit jaar krijgt het evenement een vervolg. Op vrijdag 14 december rijdt de bonte stoet van versierde trekkers door Biddinghuizen, op zaterdag 15 december door Swifterbant en op zaterdag 22 december door Dronten.

De Lichtjestour was vorig jaar de eerste gezamenlijke activiteit van de evenementenstichtingen in de drie dorpen: De IJsvogel uit Biddinghuizen, De Klokbeker uit Swifterbant en STADronten. Het is zo goed bevallen, dat het evenement ook dit jaar op de kalender staat. Daarbij is gekozen voor een iets andere opzet: „Om beter aan te kunnen sluiten bij de drie kernen en hun activiteiten.”

Biddinghuizen

„Vorig jaar liepen we tegen het feit aan dat de Lichtjestour samenviel met verschillende kerstvieringen op de basisscholen”, aldus voorzitter Teun van Beek van stichting De IJsvogel. Dit jaar is er goed gekeken naar de kalender. „Vorig jaar stond het al rijen dik, nu kunnen nog meer mensen ervan genieten”, verwacht de voorzitter.

Het evenement valt op vrijdag 14 december samen met de winterfair in het dorp. De tour met de versierde trekkers vertrekt ’s avonds om zes uur. Rond acht uur wordt het evenement afgesloten in het centrum van het dorp met ‘een spectaculaire stuntshow voor jong en oud’.

Swifterbant

Een dag later is het spektakel te zien in Swifterbant. Ook daar staat de stuntshow op het programma. „Dus kom naar het centrum van het dorp, om de trekkers te bewonderen en de stuntshow te zien om ongeveer 17:15 uur”, aldus De Klokbeker.

Dronten

In Dronten is op zaterdag 22 december de slotfinale van de Lichtjestour. Daar wordt het gecombineerd met het ‘vredeslicht’, dat door de Flevo-Scouts naar Dronten wordt gebracht. Met behulp van dit vredeslicht ontsteekt waarnemend burgemeester Ineke Bakker het monument op het Meerpaalplein.

De Flevo-Scouts sluiten met de traditionele boerenkoolmaaltijd hun 55-jarig jubileum af. De scouts zorgen ook voor een warme maaltijd voor de deelnemers aan de Lichtjestour.

Vuurspuwshow

Op het Meerpaalplein is om kwart over zes een vuurspuwshow van JP de Kam. „Een show voor de hele familie door een topentertainer”, kondigt STADronten aan, „Dit wil niemand missen!” De vuurspuwer uit Zwolle trad ook vorig jaar op tijdens de Lichtjestour, maar toen was dat in Biddinghuizen en Swifterbant.

Op het Meerpaalplein staat deze avond ook een tent, waar de vrijwilligers van STADronten koffie en warme chocolademelk schenken. „De afsluiting van het evenement is nog een verrassing”, klinkt het geheimzinnig.

STADronten is bezig een app te ontwikkelen, waarmee de toeschouwers kunnen stemmen op de trekker die zij het mooiste vinden. Behalve de publieksprijs, die vorig jaar werd gewonnen door het Mechanisch Erfgoed Centrum, is er ook een wisselbeker per dorp.

Inschrijven

Lichtjestour