Ketelhaven lijnrecht tegenover Windplan Groen: „Geen millimeter ruimte voor iets anders”

Algemeen

KETELHAVEN - De gemeenteraad heeft wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie) in september de opdracht gegeven om te proberen Windplan Groen en de inwoners van Ketelhaven dichter bij elkaar te brengen. Die pogingen hebben nog niets opgeleverd, zo werd gisteravond duidelijk tijdens een commissievergadering.

De dichtstbijzijnde windmolen komt in het huidige plan op 900 meter van Ketelhaven. Het bungalowdorp eist dat deze op 2,5 kilometer komt te staan. Windplan Groen wenst daaraan echter niet toe te geven en wethouder Oosterveld heeft gesteld dat deze eis onbespreekbaar is.

Alternatieven

Theo Vulink (VVD), Rob van der Schans (D66) en Ferdinand Zomerman (CDA) vroegen de wethouder gisteravond bijna in koor of hij wilde onderzoeken of er alternatieven zijn voor deze dichtstbijzijnde windmolen.

Oosterveld antwoordde dat er gezocht wordt naar alternatieven: „Maar die hebben we tot op heden niet gevonden. We doorzoeken het hele gebied minutieus, we kijken heel nadrukkelijk of er mogelijkheden zijn.” Veel hoop kon hij de raad niet geven: „Want het is een complex geheel.”

Vliegveld Lelystad

Ferdinand Zomerman was niet tevreden met die reactie. Hij wees erop dat er vooral in het zuidelijke deel van Windplan Groen veel onduidelijk is, omdat de eisen van vliegveld Lelystad aan de hoogte van de windmolens nog niet bekend zijn.

„Stel dat de beperkingen voor het vliegveld meevallen, dan is er toch ruimte om wat maatwerk te bieden?”, vroeg Zomerman. Hij hoopt dat er dan tegemoet kan worden gekomen aan de eisen van Ketelhaven.

Emotioneel betoog

Hans van Veen sprak de raadsleden gisteravond toe namens de Vereniging van Eigenaren Ketelhaven. Hij benadrukte nog eens dat er in zijn ogen onvoldoende rekening is gehouden met het bungalowdorp. De VvE voelt zich overvallen door de plannen en zegt nooit te zijn geïnformeerd.

In een emotioneel betoog zei Van Veen dat de bewoners boos, gefrustreerd en teleurgesteld zijn, zich tekortgedaan en niet gehoord voelen: „Wij worden niet serieus genomen, voelen ons in de maling genomen.”

Geen millimeter

Albert Bleijenberg (GroenLinks) herkende zich daar in. Hij was naar de informatieavonden van Windplan Groen geweest: „En er was geen millimeter ruimte voor iets anders, geen millimeter ruimte voor aanpassing.”

Ook Rob van der Schans (D66) zag dat de tegenstellingen nog even groot zijn als in september: „Het draagvlak is volledig zoek geraakt.” Ferdinand Zomerman (CDA): „De standpunten verharden.”

Jaap Oosterveld zei in een reactie dat de gemeente er alles aan doet om de partijen dichter bij elkaar te brengen: „Maar we moeten ook nuchter zijn en realiseren dat niet alles bij elkaar gebracht kàn worden. We zullen in het algemeen belang een weging moeten maken.”

Windplangroen