Wethouder Ton van Amerongen (VVD)
Wethouder Ton van Amerongen (VVD) © Eelco Lindhout

Wethouder over dossier ‘landjepik’: „Bewoners zijn vaak van goede wil geweest”

Gemeente

DRONTEN - Bewoners van Venkel 50 tot en met 64 in Dronten mogen na langdurig touwtrekken alsnog een strook grond van 75 centimeter kopen van de gemeente. Dat strookje hebben ze al jarenlang in gebruik. Wethouder Ton van Amerongen erkent dat de gemeente in het dossier ‘landjepik’ soms iets te rigoureus te werk gaat: „Bewoners zijn vaak van hele goede wil geweest.”

De gemeente Dronten is al jarenlang bezig met een inhaalslag bij het oneigenlijk grondgebruik. Veel bewoners hebben al langere tijd strookjes gemeentegrond in gebruik en moeten dat nu teruggeven.

Venkel

In het geval van de Venkel had de gemeente eerst gezegd dat de grond niet gekocht mocht worden. Inmiddels erkennen B en W dat onduidelijk is hoe deze situatie in het verleden heeft kunnen ontstaan.

Mede omdat er geen kabels en leidingen in de grond zitten, mogen de bewoners de grond nu alsnog kopen. Voorwaarde is wel dat ze allemaal meedoen.

Dossier met uitdagingen

Na verschillende voorgangers is momenteel wethouder Ton van Amerongen (VVD) verantwoordelijk voor het oneigenlijk grondgebruik. „Een dossier met heel wat uitdagingen”, erkent hij, „Ik probeer het in goed overleg met de mensen tot een goed einde te brengen. Daarbij wil ik heel open zijn, want aan de communicatie schort het nog wel eens.”

De wethouder erkent dat de gemeente aan bijvoorbeeld de Venkel fouten heeft gemaakt: „Brieven doen vaak geen recht aan hoe de bewoners zijn omgegaan met die grond. Bewoners zijn vaak van hele goede wil geweest en hebben de grond keurig onderhouden. Maar het blìjft gemeentegrond.”

Jarenlang gedoogd

Van Amerongen wijst erop dat het de gemeenteraad is geweest die iets wilde doen aan het oneigenlijk grondgebruik: „Het pijnpunt ligt ‘m in het feit dat we het 10, 20 of misschien wel 25 jaar hebben gedoogd en dat we er voor 2010 of 2011 nooit iets aan gedaan hebben. Daarbij zijn wel wat dingen gebeurd die we - als we het achteraf bekijken - iets anders hadden moeten oppakken.”

Oneigenlijk grondgebruik