Reanimatie oefenen op een pop.
Reanimatie oefenen op een pop. eigen foto

Vijftig Drontenaren leren reanimeren in sportzaal: „Zet de AED aan, luister maar en doe wat-ie zegt"

Algemeen

DRONTEN - Een dikke vijftig Drontenaren hebben zaterdagmiddag in de sportzaal De Beurs hun certificaat hartreanimatie behaald. De grootschalige cursus was een initiatief van Maaike Hulsebosch Trainingen. Alhoewel zij stilletjes had gehoopt op het ‘magische’ aantal van honderd deelnemers, was ze heel blij met de opkomst.

De cursisten volgden de cursus allemaal voor ’t eerst. Zij leerden eerst reanimeren op een pop en gingen daarna aan de slag met AED’s. „We hebben niet uitgelegd hoe de AED werkt”, zegt de cursusleidster uit Swifterbant, „We hebben gezegd: zet de AED aan, luister maar en doe wat-ie zegt.”

Er werd tijdens de middag ook aandacht besteed aan het oefenen van technieken die kunnen voorkomen dat iemand in een 'reanimatiesituatie' terecht komt: de stabiele zijligging en wat te doen bij stikken en verslikken.

Hartstichting

De opleiding was georganiseerd samen met de Hartstichting. Daardoor kon iedereen aan het werk met een eigen pop en waren er genoeg AED's om in groepjes van twee aan de slag te gaan: „Zo gaat het in de praktijk meestal ook: de ene hulpverlener wordt naar de patiënt gestuurd, de ander komt met een AED.”

De reacties waren goed. Maaike Hulsebosch: „De mensen vonden het een goede cursus, goed georganiseerd en ze waren blij dat ze het certificaat hebben behaald. Ze kunnen zich nu allemaal opgeven als burgerhulpverlener.” Dat laatste is het uiteindelijke doel: hoe meer Drontenaren zich opgeven bij Hartslagnu, hoe sneller er bij hartfalen een hulpverlener ter plaatse is.

Steun van de gemeente

De initiatiefneemster hoopt vaker een dergelijke grootschalige training te kunnen organiseren. ’t Liefst doet ze dat met steun van de gemeente Dronten: „Ik had gehoopt dat de gemeente ook deze keer al wat zou bijleggen, want het mooiste zou zijn als je dit gewoon gratis kunt doen.”

Vanwege het uitblijven van subsidie, moesten de cursisten 25 euro vandaag per persoon betalen vanwege de kosten. „Anders had ik de honderd denk ik wel gehaald.”

Netwerk van AED’s

Op zich is de cursusleidster wel blij dat de gemeente inmiddels overtuigd is van de noodzaak. Er is een werkgroep ingesteld en de gemeente heeft 36.000 euro beschikbaar gesteld voor het netwerk van AED’s, die 24 uur per dag beschikbaar zijn.

Waar het bedrag precies naartoe gaat, is niet voor iedereen duidelijk. Maaike Hulsebosch heeft er vanmiddag bij wethouder Irene Korting, die aanwezig was in De Beurs, in ieder geval op aangedrongen dat meer steun voor haar cursussen welkom is.

Informatie

 Maaike Hulsebosch demonstreert de heimlich greep.
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 1 uur geleden
Gemeenteraad Dronten.
Wat is er donderdag te doen? Avond over dementie, gemeenteraad Dronten 1 uur geleden
Windplan Groen
84% van de meldingen bij Windplan Groen gaat over geluidshinder 2 uur geleden