Topper ontmoet recreant bij Kerstloop: „Bij welke sport maak je dat nou mee?”

Sport

DRONTEN - Kerstloop Dronten beleeft op zondag 16 december haar dertigste editie. Behalve de halve marathon gaan er weer vele honderden lopers van start op de 1, 5 en 10 kilometer. DeDrontenaar.nl sprak met voorzitter Allert Everts.

Hoe gaat het met de voorinschrijving?
Allert Everts: „We zitten op 40% meer voorinschrijvingen dan vorig jaar op dit moment, dus dat ziet er heel goed uit.”

Enig idee waar die toename aan te danken is?
„Om te beginnen hebben we in verband met de jubileumeditie wat meer ingezet op de publiciteit. Daarnaast hebben we een feestelijk programma, dat zal ook meespelen.”

De opwarming van de aarde werkt ook in jullie voordeel?
„Tsja… de weersomstandigheden zitten de laatste jaren niet tegen. Ook dit jaar hopen we uiteraard op goed weer. Op dit moment zijn de voorspellingen in ieder geval goed.”

Vorig jaar is jullie evenement verplaatst van de zaterdag naar de zondag. Heeft dat bijgedragen aan de groei?
„Je ziet landelijk dat de wat grotere en ambitieuze evenementen allemaal op de zondag zitten. Dat is toch wat kansrijker dan de zaterdag, omdat veel mensen niet hoeven te werken, niet met kinderen naar de sport moeten of zelf met andere sporten bezig zijn.”

Hardlopen is ‘hot’. Merken jullie in Dronten ook nog steeds een groei?
„Wij denken steeds: de voorraad is op, we hebben de vijver leeggevist. Maar dan zie je bij atletiekvereniging Flevo Delta toch iedere keer weer dat er een enorme belangstelling is voor Start to Run. En als je op zondag door de regio rijdt, dan kom je onderweg héél veel hardlopende mensen tegen. Dat is echt opvallend.”

Toch zijn in de regio ‘De 32 van Kampen’ en de Zeebodemloop in Lelystad van de agenda verdwenen. Hoe kan het dat de Kerstloop wel blijft bestaan?
„Als je niet een paar ‘gekken’ hebt die er heel veel tijd in willen steken, dan lukt het niet. Wij zijn met z’n vieren en als je ziet hoeveel tijd wij erin steken… Die mensen moet je wel hebben.”

Kunnen jullie dat op de lange termijn volhouden?
„Daar zijn we wel druk mee bezig. We proberen er veel mensen bij te betrekken en daarbij knippen we de taken in kleine stukjes. Op die manier lukt het vaak wel om mensen te interesseren.”

Jullie vieren de dertigste editie. Wat gaan de lopers daarvan merken?
„We zorgen ter stimulans voor extra muziek op twee locaties langs het parcours. En we gaan het parcours aankleden met ballonnen van Elsvierderels, vooral de gedeelten buiten Dronten: de Van der Hamweg en de Rietweg. Ook de ontvangst bij het Almere College wordt versierd om het voor iedereen gezellig te maken.”

Nieuw is de bedrijvenloop. Hoe is de belangstelling daarvoor?
„We hebben op dit moment twaalf teams, dus dat is voor een eerste keer prima. We zorgen ervoor dat het organisatorisch stáát, dan gaat dat de komende jaren vanzelf groeien.”

Hoe staat het met het aantrekken van de toppers?
„Daar houdt Adriaan Sparreboom zich mee bezig en dat is altijd spannend tot het laatste moment. Wel merken we steeds weer dat onze wedstrijd interessant is voor grote lopers vanwege het snelle parcours. Er zijn momenteel serieuze contacten met een loper uit Bahrein, die vorig weekeinde 2.04 heeft gelopen op de marathon. Als die inderdaad komt, gaat hij ongetwijfeld ons wedstrijdrecord aanvallen. Zijn PR op de halve marathon is 59 minuten en ons record staat op 1 uur en 2 minuten. In ieder geval doet de winnaar van vorig jaar, Alfred Cherop uit Kenia, weer mee.”

Hoe belangrijk zijn die grote namen als je weet dat de toppers vele minuten voor de rest van het veld uitlopen?
„Die wedstrijdlopers zijn zeker van belang, daar is onze hoofdsponsor ook in geïnteresseerd. Maar de recreanten zijn ons net zo lief. Juist voor die recreant is het fantastisch als je aan dezelfde wedstrijd kunt meelopen als de toppers. Bij welke sport maak je dat nou mee? Ik heb zelf ervaren dat ik in dezelfde kleedkamer zat als Bert van Vlaanderen. Dan denk je: dat is toch geweldig! Je wordt soms een rondje ingehaald, maar je loopt wel dezelfde wedstrijd en dat geeft toch een bepaalde charme.”

Naar de toekomst toe hebben jullie de ambitie om uit te groeien naar een meerdaags evenement. Hoe staat het daarmee?
„Dat zijn processen waar je lange adem voor nodig hebt, want daarvoor hebben we ook andere partijen nodig. We hebben daarover al diverse gesprekken gehad. De winkeliers zijn altijd een beetje angstig in verband met de wegafzettingen, maar ook die willen de samenwerking verder vormgeven.”

Hoe staat het met de wens om te finishen op het Meerpaalplein?
„Voor wat betreft het parcours is het bijvoorbeeld afwachten wat de gemeente gaat doen met de weg rond de Open Hof. Mijn wens blijft om op het plein te eindigen. Daar gaan we volgend jaar verder naar kijken, maar ook daar hebben we de steun van de omgeving voor nodig, dus daarin zet je iedere keer kleine stapjes.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 17 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 17 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 18 uur geleden