Nico Verlaan
Nico Verlaan ©maartenheijenk.nl

Plaatsing restafvalcontainers is volledig uit de hand gelopen: 3x zo duur als begroot

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten ging er in 2016 van uit dat de ondergrondse restafvalcontainers jaarlijks 137.000 zouden kosten. Uit een voorlopige berekening blijkt het 3x zo duur te zijn geworden: 397.000 euro per jaar.

Behalve de jaarlijks terugkerende kosten zijn ook de kosten voor de plaatsing van de containers veel duurder uitgevallen dan begroot. In verband met de toename van het aantal containers heeft de gemeente Dronten maar liefst 930.000 euro extra uitgegeven. De plaatsing heeft in totaal 2,9 miljoen euro gekost.

Ongewenste verrassingen

Eén en ander blijkt uit een extern onderzoek naar de besluitvorming rond het plaatsen van de ondergrondse containers. Deze plaatsing gebeurde onder leiding van toenmalig CDA-wethouder Nico Verlaan.

Gebleken is dat er veel meer containers zijn geplaatst dan eerst de bedoeling was. „Het onderzoek wijst uit dat met name het niet afbakenen van het krediet en het niet projectmatig uitvoeren heeft geleid tot ongewenste verrassingen”, concludeert de gemeente.

Het gemeentebestuur heeft zich inmiddels tegenover de gemeenteraad verantwoord voor de uit de hand gelopen kosten. „Maar naar ons inzicht had dat eerder en transparanter gemoeten”, biecht de huidige wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie) op.

Lering trekken

„Het onderzoek heeft laten zien dat het samenspel tussen college en organisatie èn college en raad beter had moeten verlopen”, schrijft de gemeente in een persbericht.

Jaap Oosterveld wil er lering uit trekken: „Binnen dat samenspel had op verschillende momenten anders kunnen en moeten worden gehandeld”, stelt wethouder Oosterveld, „Hierdoor heeft het college ruimte gekregen en genomen die zij bij nader inzien niet had moeten nemen.”

Restafval