Rechtbank Lelystad.
Rechtbank Lelystad. ©maartenheijenk.nl

Drontenaar krijgt vier jaar TBS na bedreigingen: „Ik heb een bomgordel”

112

DRONTEN - De rechtbank in Lelystad heeft een Drontenaar een straf van maximaal 4 jaar TBS opgelegd. De man had in een winkel in zijn woonplaats gedreigd met een terroristisch misdrijf. Letterlijk: „Ik heb een bomgordel.”

In de periode van februari tot en met september maakte de Drontenaar zich schuldig aan verschillende bedreigingen tegen volstrekt willekeurige slachtoffers. Niet alleen in een winkel, maar ook tegen een reclasseringsmedewerker en politieagenten.

Koudmaken

In de bewuste winkel had de man gezegd: „Voordat ik Dronten uitga wil ik nog twee mensen koudmaken; jij kunt het zijn, of jij, of die mevrouw die net voor de winkel langsliep.”

Toen de winkelmedewerkster haar telefoon pakte, zou hij hebben gezegd: „Als je het lef hebt om een foto van mij te maken en deze door te sturen aan de politie dan gaat vanavond of vannacht het pand de lucht in.”

Onophoudelijke bedreigingen

„De verdachte heeft zijn emoties van boosheid en frustraties slecht onder controle”, concludeert de rechtbank. En over gesprekken met rapporteurs: „Verdachte bedreigt bijna onophoudelijk.”

Vanuit veiligheidsoogpunt acht de rechtbank het onverantwoord om hem onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Daarom krijgt hij vier jaar TBS. De officier van justitie had ook een jaar celstraf gevraagd, maar daarin gaat de rechtbank niet mee.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 5 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 6 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 6 uur geleden