Afbeelding
©maartenheijenk.nl

OFW en gemeente Dronten maken per wijk plannen voor gasloos wonen

Algemeen

DRONTEN - Oost Flevoland Woondiensten en de gemeente Dronten gaan per wijk energieplannen maken met het oog op een toekomst zonder aardgas. Die plannen moeten vóór 2021 klaar zijn.

OFW-directeur Truus Sweringa vertelt dat er bij nieuwbouw nu al verplicht gasloos wordt gewerkt. „Voor de bestaande wijken moet je nadenken: hoe gaan we dat organiseren? Gelukkig trekken we daarin goed op met de gemeente.”

1,5 miljoen euro

Sweringa legt uit dat er nagedacht moet worden hoe de energievoorziening in de wijken georganiseerd gaat worden. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar het terugdringen van energieverbruik.

Zelf heeft OFW in haar begroting 1,5 miljoen euro uitgetrokken voor duurzame maatregelen, waaronder zonnepanelen en elektrisch koken.

Huurders èn kopers

Bij het maken van wijkplannen is het volgens de directeur van de woningcorporatie lastig dat er behalve huur- ook koopwoningen zijn: „Hoe krijg je die kopers mee? Daar moeten we heel zorgvuldig en goed naar kijken.”

Een ander probleem is het tekort aan personeel bij installatiebedrijven: „Je ziet in de praktijk dat het niet werkt om maar een beetje met de Franse slag te isoleren. Het is gewoon een vak. Daar zit nog best een uitdaging: hoe zorg je dat je genoeg mensen hebt die dat vak ook echt beheersen?”