Ton van Amerongen en Vera Dam bij de opening van Energiewinkel Dronten.
Ton van Amerongen en Vera Dam bij de opening van Energiewinkel Dronten. ©maartenheijenk.nl

Energieloket Dronten opent in winkelcentrum Suydersee: „Meer zichtbaar dan in de bieb”

Algemeen

DRONTEN - Van één uurtje in de maand een spreekuur in de bibliotheek naar vier dagdelen in de week in een ‘eigen’ winkel. Energieloket Dronten maakt flinke stappen voorwaarts. De winkel aan De Reling 5 werd vanmorgen officieel geopend door wethouder Ton van Amerongen.

Energiewinkel Dronten is een initiatief van de gemeente Dronten samen met Natuur en Milieu Federatie Flevoland (NMFF). „Mensen kunnen hier terecht voor informatie en advies voor energiezuinige maatregelen”, legt NMFF-directeur Vera Dam uit, „We adviseren iedereen op maat wat voor hun woning het beste is om te doen, passend bij de wens, het budget en de ambitie van de bewoner.”

Die adviezen zijn zowel bedoeld voor kopers als huurders, maar ook voor bedrijven. „Het gaat van energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, tot isoleren en misschien zelfs het overstappen naar een gasloze woning”, aldus Vera Dam, „En we hebben het niet alleen over technische maatregelen, maar ook over gedrag. Door het gedrag te veranderen, kunnen mensen vaak heel veel besparen.”

Spreekuur was te beperkt

Het spreekuur van één uur in de maand in de bibliotheek was te beperkt, zei wethouder Van Amerongen bij de opening van de Energiewinkel: „We zijn nu meer zichtbaar en laagdrempeliger. En door de ruimere openingstijden kunnen we nog meer en beter voldoen aan de vragen die er leven bij het bedrijfsleven en de burgers.”

Gemeente en NMFF hebben voor het winkelpand een gebruikersovereenkomst met de vastgoedeigenaar. Mocht zich een huurder melden voor het pand, dan verhuist de Energiewinkel naar een andere leegstaande ruimte in winkelcentrum Suydersee.

Ook voor doe-het-zelvers

Onderdeel van de winkel is een eiland voor doe-het-zelvers. Vera Dam: „Dat is bedoeld voor mensen die zelf aan de slag gaan en die willen weten: wat zijn nou duurzame materialen en welke bedrijven kunnen die materialen leveren? Daarbij geven wij geen richtinggevend advies; we proberen ècht onafhankelijk te zijn.”

Dat het concept werkt, hebben Vera Dam en haar medewerkers al ervaren toen ze de winkel aan het inrichten waren: „We werden continu van ons werk afgehouden, omdat er mensen binnenwandelden. Je merkte meteen al dat we hier meer zichtbaar zijn dan in de bieb.”

Bij de mensen thuis

Ze verwacht dat die aanloop alleen maar groter wordt, omdat er nieuwe subsidieregelingen in aantocht zijn. En de opening van de winkel is, als het aan de directeur ligt, niet het eindstation: „De volgende stap is misschien dat we met vrijwilligers bij de mensen thuis komen.”

Energiewinkel Dronten

De energiewinkel aan De Reling 5 is geopend op:

  • dinsdagochtend
  • woensdagmiddag
  • donderdagochtend
  • vrijdagmiddag