Bijtprotocol
Bijtprotocol

Hondenbeleid en hondenbelasting staan volledig los van elkaar: „Zat al in de pen”

Gemeente

DRONTEN - Wethouder Ton van Amerongen vindt het niet opvallend dat B en W aan de slag gaan met een nieuw hondenbeleid precies op het moment dat de hondenbelasting is afgeschaft: „Dit zat al in de pen, het heeft geen relatie met elkaar.”

Volgens de wethouder is het huidige hondenbeleid vastgesteld in 2009: „Dus dat is gedateerd.” Van Amerongen voegt eraan toe dat er ook financieel geen link was tussen hondenbeleid en de hondenbelasting, die per 1 januari is afgeschaft. De opbrengst van de hondenbelasting werd namelijk niet besteed aan hondenbeleid, maar ging in de grote pot.

Meepraten

Vanwege de hondenbelasting staan alle hondeneigenaren nog geregistreerd bij de gemeente. Zij krijgen allemaal een brief, waarin ze worden uitgenodigd om mee te praten over het nieuwe hondenbeleid. Dat beleid moet volgens het gemeentebestuur in het tweede kwartaal van 2019 worden vastgesteld.

Eén van de zaken waarover B en W met de hondeneigenaren willen praten, is de huidige hondenuitlaatkaart.

Bijtprotocol en zwerfhonden

„Daarnaast zijn er twee dingen waarvan wij als college zeggen: dat willen we geregeld hebben in het nieuwe hondenbeleid”, vervolgt de wethouder. Daarbij gaat het om een zogenaamd ‘bijtprotocol’ en een beleid voor zwerfhonden.

Voor zwerfhonden is nu nog niets vastgesteld. „Dat is een lacune in het huidige beleid”, vindt de wethouder. Op de vraag of een bijtprotocol belangrijk is, antwoordt hij: „Het gebeurt regelmatig - een aantal keren per jaar - dat we na klachten een muilkorfgebod moeten instellen.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 13 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 14 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 14 uur geleden