Guido Oomkens
Guido Oomkens ©maartenheijenk.nl

Eigenaar Guido Oomkens: „Golfclub moet openbaar, laagdrempelig en toegankelijk zijn”

Sport

DRONTEN - Guido Oomkens is sinds dit voorjaar eigenaar van de Openbare Golfclub Dronten als opvolger van Mike Woltering en Rianet van der Ven. Hij heeft sindsdien niet stilgezeten. Zo heeft hij de drivingrange omgebouwd tot clubhuis annex receptie en golfshop. „Want ik wil bovenop de actie zitten.”

Op de banen is onder andere de verlichting veranderd: „Om zoveel mogelijk service te bieden en het spelplezier te verhogen.” Een hoog hek vindt hij niet nodig: „De golfclub moet openbaar, laagdrempelig en toegankelijk zijn. Mijn motto is: iedereen is welkom en moet zich welkom voelen.”

Twee golfbanen

Dronten kent behalve de Openbare Golfclub ook de Golfresidentie. Hoe zit dat precies in elkaar? „De Golfresidentie ligt vooraan, aan de kant van Dronten”, legt Guido Oomkens uit, „Er staan daar zo’n 450 woningen en de bewoners zijn eigenaar van de achttien holes. Tot voor kort was dat een redelijk besloten club, tegenwoordig is het wat vrijer.”

„De Openbare Golfclub is bijna tien jaar geleden aangelegd op de voormalige vuilstort. Het is een volwaardige 9 holes golfbaan. Het zijn dus twee banen, die naast elkaar liggen, maar onafhankelijk van elkaar zijn. Het zijn ook twee totaal verschillende banen. De Golfresidentie is vlak en parkachtig, de Openbare Golfclub is een bosbaan met een heuvelachtig karakter.”

Toenadering

Beide golfclubs hebben recentelijk toenadering tot elkaar gezocht. „Beter een goede buur dan een verre vriend”, zegt Oomkens daarover. Die gesprekken hebben geleid tot de mogelijkheid van een gezamenlijk lidmaatschap: „Tegen een relatief aantrekkelijk tarief van onder de duizend euro ben je op twee banen lid en heb je op beide banen onbeperkt speelrecht.”

Volgens Oomkens is die samenwerking voor Flevoland uniek en komt het ook in de rest van Nederland niet veel voor: „Mensen hebben nu 27 holes tot hun beschikking. We denken allebei dat we op deze manier mensen van buitenaf hier naartoe kunnen trekken.”

Golfsport onder druk

De golfsport staat in Flevoland behoorlijk onder druk. De toekomst van banen in Zeewolde en Lelystad is onzeker en Dorhout Mees gaat een zonnepark bouwen op haar golfbanen. Het heeft Guido Oomkens er niet van weerhouden op de Openbare Golfclub over te nemen. „Want in Dronten gaat het juist goed met de golfsport”, weet hij, „Het groeit nog steeds. En er komen hier niet alleen mensen uit Dronten, maar ook uit Kampen, uit Lelystad en de hele regio.”

Alhoewel het woord ‘club’ anders doet vermoeden, is de Openbare Golfclub geen vereniging. Het is een stichting en Guido is eigenaar: „Alles boven de grond is van mij. Maar ik doe het niet alleen hoor! Ilse Gierstberg is hier de spin in het web.”

Verenigde Staten

De 47-jarige golfpro woont sinds 2001 in Dronten. Hij kwam als 15-jarig jongetje met de golfsport in aanraking tijdens een vakantie met zijn ouders in de Verenigde Staten. Terug in Nederland haalde hij z’n golfvaardigheidsbewijs. „Maar ik golfde in die tijd niet vaker dan één of twee keer per jaar.”

Hij deed allerlei andere sporten en volgde een opleiding tot sportdocent. Pas na zijn studie ging hij fanatieker golfen en ook competitie spelen. „In 2009 ben ik hier begonnen om golfles te geven en daarna heb ik me vanuit het onderwijs laten omscholen tot golfpro.” Hij werkte sindsdien bij golfbanen in Enschede, Nunspeet en Hengelo.

Lastige sport

Op de vraag wat hem aanspreekt in de golfsport, vertelt hij eerst de nadelen: „Het is een lastige, technische sport.” Dat nadeel is ook een voordeel: „Doordat het niet altijd even makkelijk is, geeft het een heel bevredigend gevoel als je succes beleeft.”

„Je komt jezelf voortdurend tegen. Het ligt nooit aan het weer, aan je clubs of aan een ander. Je bent zelf totaal verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt. Dat kan heel frustrerend zijn, soms vind je jezelf een enorme oelewapper. Maar juist daardoor geeft het een enorme kick als het goed gaat.”

Andere voordelen zijn volgens Guido dat je je hele leven kunt blijven golfen en dat je buiten bent, in de natuur: „Het is hier ook een sociaal gebeuren. Je levert de prestatie alleen, maar je kunt golfen altijd met elkaar doen. Doordat je speelsterkte wordt uitgedrukt in je handicap, speel je in feite allemaal op hetzelfde niveau. Dat maakt het tot een enorm sociale sport.” Dat sociale aspect komt ook naar voren tijdens de wedstrijden die Guido organiseert en bij de businessclub, die door hem in een nieuw jasje is gestoken.

Eigen huis

Guido is uiterst gedreven en wil van zijn Openbare Golfclub een succes maken: „Dit is de baan waar het voor mij allemaal begonnen is. Het voelt als thuiskomen en na de verbouwingen voelt het ook als een eigen gecreëerd huis.”

„Het is een leuke en uitdagende golfbaan. Vanuit mijn enthousiasme en passie wil ik de golfers maximale aandacht geven. Ik vind het belangrijk dat mensen zich prettig voelen en plezier hebben. De mensen zien mij niet als directeur of eigenaar, maar als Guido.”