Jorn Weessies
Jorn Weessies ©maartenheijenk.nl

Jorn Weessies (17) in actie voor dementerenden: „Appelleren aan herinneringen uit verleden”

Algemeen

DRONTEN - Zeventien jaar is hij pas en in zijn omgeving heeft hij nog nooit echt te maken gehad met dementie. Toch is Jorn Weessies uit Dronten de organisator van een kunstrondleiding voor mensen met beginnende dementie. In maart kunnen de eerste groepen voor ‘Leven in beeld’, zoals hij zijn initiatief noemt, in De Meerpaal terecht. „Ik raak gewoon snel enthousiast en ik houd van dingen organiseren.”

Dat hij er ook nog wat punten voor zijn kunstproject voor school mee verzamelt is mooi meegenomen. Hij zit in de zesde klas van het Vwo aan het Ichthus College en las vorig jaar een krantenbericht over het ‘Onvergetelijk Museum’. Het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Stedelijk Museum in Amsterdam houden onder die noemer rondleidingen voor mensen met dementie. „Ik las dat artikel en was eigenlijk direct enthousiast.”

Verleden

Hij twitterde erover en vanuit het college van B & W en De Meerpaal werd zijn enthousiasme gedeeld. „Mensen met dementie hebben problemen met het kortetermijngeheugen”, legt Jorn Weessies uit. „Van heel vroeger weten ze vaak nog wel veel. Door met kunstwerken op dat verleden in te spelen en daar vragen over te stellen gaan mensen praten, vertellen over vroeger. Doordat de rondleidingen in kleine groepjes worden gehouden gaan anderen dan ook vaak praten.”

Dat levert sociaal contact en het delen van ervaringen op, zo leert het experiment in Eindhoven en Amsterdam. Belangrijk voor dementerenden, weet hij van zijn moeder, die met dementerenden werkt. „Vaak maken mensen met dementie niet zoveel meer mee, ze ondernemen steeds minder en door de problemen met het geheugen wordt van kunst genieten ook steeds moeilijker.” De rondleidingen en het met kunst appelleren aan de herinneringen uit het verleden zorgen voor een prettig bezoek en een leuk uitje.

Talloze gesprekken

Jorn Weessies heeft inmiddels al talloze gesprekken gevoerd. „Ik heb met De Meerpaal om de tafel gezeten, met organisaties die mensen met dementie begeleiden, ik heb een plan van aanpak gemaakt en binnenkort zit ik met de wethouder om de tafel om te zien of ik wat subsidie kan krijgen.” De reacties die hij krijgt zijn unaniem enthousiast.

Vanaf februari zijn kunstwerken van, ondermeer, de Drontense kunstenares Francine Krijgsman in De Meerpaal te zien. „Die zijn geschikt voor deze doelgroep, die kunnen verhalen losmaken over vroeger”, weet Jorn Weessies. „Ze hangen er tot eind maart en ik wil dat in maart de eerste rondleidingen worden gehouden.”

Als het een succes wordt is het de bedoeling een paar keer per jaar een geschikte expositie te benutten voor het organiseren van ‘Leven in Beeld’. „Ik ga na mijn examen natuurlijk wel studeren, dus het is nog even zien of dat gaat lukken.”

Begeleiders gevraagd

Voor de rondleidingen zoekt hij nog mensen die als gastheer en gastvrouw de deelnemers willen opvangen. „En ik zoek een of twee mensen die het leuk vinden om de groep te begeleiden, de vragen te stellen en de verhalen te stimuleren. Mensen die dit leuk lijkt krijgen een training, zodat ze goed voorbereid zijn.”

De eerste deelnemers hebben zich inmiddels al gemeld. „Mensen die belangstelling hebben om de expositie te bezoeken kunnen mij alvast mailen. Het is handig als een dementerende zich met een partner, familielid of bekende aanmeldt.”

Het emailadres voor potentiële vrijwilligers en deelnemers is: leveninbeeld@gmail.com.