Anneke Eising
Anneke Eising eigen foto

Anneke Eising schrijft boek over tienerprostitutie: „Helaas een actueel probleem”

Algemeen

SWIFTERBANT - Anneke Eising uit Swifterbant heeft een boek geschreven over tienerprostitutie. Ze kreeg ermee te maken als maatschappelijk werker in Canada: „En tienerprostitutie is in Nederland helaas ook een actueel probleem.” Het boek Bloedspoor is bij de meeste (online) boekenwinkels te koop.

Anneke Eising is een productief schrijfster. In 2017 schreef ze twee boeken voor jongeren en vorig jaar een ‘whodunnit’ en een boek over pesten.

Geweld en misbruik

Haar vijfde boek noemt ze ‘een thriller over tienerprostitutie, moord en wraak’. Het is gebaseerd op haar werk in Canada, waar ze jarenlang gewoond heeft: „De eerste jaren werkte ik daar als maatschappelijk werker. Daardoor was ik ook veel op straat. De jeugd die ik daar ontmoette, waren tieners die al vaak te maken hadden gehad met geweld en misbruik.”

„Ze hadden veelal al in een tiental pleeggezinnen gewoond en tijdens de zoveelste wegloopactie belandden ze op straat. Veel van deze jongens en meisjes waren verslaafd en om hun gewoonten te onderhouden, tippelden ze in het centrum van een grote stad.”

Ook in de polder

Anneke maakte zich destijds behoorlijk boos over tienerprostitutie: „Veel van deze kinderen waren toen erg jong. Het was in een bepaalde wijk zelfs zo erg dat meisjes die op weg waren naar school, aangehouden werden door mannen in auto’s. Toen ik als tiener door een Nederlandse polder fietste, is mij dat ook overkomen, maar ik had het geluk dat er een oudere leerling voorbijkwam.”

Vorig jaar besloot ze om over dat alles te schrijven vanwege de actuele situatie in Nederland: „Loverboys of pooiers hebben het vaak gemunt op kinderen die niet sterk in hun schoenen staan, die geen opties meer lijken te hebben, of die denken dat het leven op straat, om de een of andere bizarre reden, iets met glamour te maken heeft.”

Anneke Eising erkent dat ze in Bloedspoor wat explicieter is dan in vorige boeken: „De thema’s tienerprostitutie, geweld en uitbuiting kunnen namelijk niet glamoureus neergezet worden.”

Bibliografie Anneke Eising