Staatssecretaris opent viaduct bij Dronten dat tweehonderd jaar mee kan
Staatssecretaris opent viaduct bij Dronten dat tweehonderd jaar mee kan Sem van der Wal

Staatssecretaris opent viaduct bij Dronten dat tweehonderd jaar mee kan

Algemeen

DRONTEN - Op een werkplaats aan het Drontermeer bij Dronten heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven gisteren een verplaatsbaar viaduct geopend. Het viaduct is een initiatief van Rijkswaterstaat, aannemer Van Hattum en Blankevoort en prefab-bouwer Consolis Spanbeton.

Het dek van het zogenaamde ‘circulair viaduct’ bestaat uit 40 betonnen elementen en kan volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat volledig en ongeschonden worden gedemonteerd, verplaatst en op een nieuwe locatie herbouwd.

Hoogwaardig

,,Zo is er geen afval, zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en worden gebruikte grondstoffen op de meest hoogwaardige manier opnieuw gebruikt,” aldus Esther van Eijk van Van Hattum en Blankevoort.

,,Waar reguliere viaducten na 30 tot 50 jaar worden gesloopt, is de levensduur van het circulair viaduct met 200 jaar ongeveer 6 keer zo lang. Het is het eerste betonnen viaduct in Nederland dat zo is gebouwd”.

Test circulair viaduct

De komende maanden testen de drie partners dit eerste prototype van het viaduct op een werkterrein tussen Kampen en Dronten. Dit terrein is ingericht voor de bouw van de Reevesluis.

Het viaduct wordt vanaf heden gebruikt door werkverkeer. ,,Met uitgebreide monitoring wordt in de gaten gehouden hoe het viaduct zich gedraagt”, aldus de initiatiefnemers.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 3 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 4 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 4 uur geleden