De gemeente Dronten kocht in 2017 een dieselauto van VDL Translift.
De gemeente Dronten kocht in 2017 een dieselauto van VDL Translift. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

VDL Translift ontwikkelt in Dronten elektrische voertuigen voor afvalinzameling

Algemeen

DRONTEN - VDL Translift in Dronten ontwikkelt vier elektrische voertuigen voor de inzameling van afval. De wagens worden later dit jaar in gebruik genomen voor wat het bedrijf noemt ‘de geluidsarme afvalinzameling in woonwijken waarbij geen schadelijke stoffen vrijkomen’.

VDL Translift werkt bij dit project samen met DAF Trucks, drie inzamelaars van huisafval en onderzoeksinstituut TNO. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland draagt bij aan de financiering. De eerste wagens worden ingezet in Velsen, Zwolle en Rotterdam.

Hoog brandstofverbruik

Vuilniswagens rijden over het algemeen korte afstanden, staan relatief vaak stil en moeten dan weer in beweging komen. „Dit leidt tot een inefficiënt gebruik van een conventionele dieselmotor, met een hoog brandstofverbruik met hoge uitstoot tot gevolg”, aldus VDL Translift in een persbericht, „Het grote voordeel van een elektrische vuilniswagen is dat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten en dat het voertuig geen geluidsoverlast veroorzaakt.”

De wagens krijgen een actieradius van ongeveer 100 kilometer. Om inzamelroutes optimaal te kunnen rijden, kunnen de elektrische voertuigen binnen een halfuur tussentijds worden bijgeladen.

In 2020 seriematig

VDL maakt bij deze nieuwe wagens gebruik van de kennis en ervaring die het bedrijf heeft opgedaan bij bijvoorbeeld elektrische stadsbussen. De verwachting is dat de eerste voertuigen rond medio 2019 in operatie gaan. Daarna is het de bedoeling ze in 2020 seriematig worden geproduceerd.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 3 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 3 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 4 uur geleden