Waterplanten in de Randmeren.
Waterplanten in de Randmeren. Coöperatie Gastvrije Randmeren

Dronten vreest dat recreanten het Veluwemeer mijden door waterplanten elders

Algemeen

DRONTEN - Als het aan B en W ligt, trekt de gemeente Dronten tot 2023 jaarlijks vijfduizend euro uit voor het maaien van waterplanten in de randmeren. Weliswaar is de problematiek in het Veluwemeer aardig onder controle, maar door problemen in de zuidelijke randmeren vreest het college dat er minder watersporters naar de gemeente Dronten komen.

In het Veluwemeer wordt fonteinkruid volgens het gemeentebestuur verdrongen door kranswieren. Deze plant veroorzaakt minder overlast voor de waterrecreatie. „De grotere problemen in de randmeren liggen met name in het Gooi- en Eemmeer.”

Veluwemeer mijden

Volgens B en W kunnen de waterplanten in het zuidelijke deel wel een economisch effect hebben op het Veluwemeer-gebied: „Watersporters mijden het vaargebied en komen hierdoor minder via de zuidelijke randmeren naar ons gebied. Hierdoor nemen de bestedingen in ons gebied af.”

Dronten wil daarom bijdragen aan een oplossing. Tot nu toe moest het college jaarlijks de hand ophouden bij de gemeenteraad voor een bijdrage aan het maaien. In plaats daarvan wil de gemeente er nu structureel 5.000 euro per jaar voor uittrekken.

Randmeren verdiepen

Naast het maaien zoekt de gemeente Dronten samen met alle andere betrokkenen ook naar een structurele aanpak van de waterplantenoverlast. Daarvoor is al een gezamenlijke brief gestuurd naar het verantwoordelijke ministerie.

In het het regionale voorstel wordt onder andere gepraat over het verdiepen van de randmeren in het zuidelijk IJsselmeergebied.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 9 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 10 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 10 uur geleden