Gemeentehuis
Gemeentehuis ©maartenheijenk.nl

Zelfs het presidium heeft nu kritiek op B en W rond verbouwing gemeentehuis

Gemeente

DRONTEN - Het presidium is doorgaans een wat stoffig orgaan binnen de gemeente Dronten. Het is een commissie die er op de achtergrond voor zorgt dat de gemeenteraad haar werk kan doen. Het is dan ook opmerkelijk, dat dit presidium nu in een openbare brief kritiek uit op B en W. Ze schrijven dat het college de raad foutief informeert over de renovatieplannen voor het gemeentehuis.

Zoals bekend vindt de gemeenteraad de renovatie nogal duur. B en W kregen daarom in november de opdracht om enkele goedkopere scenario’s uit te werken. Vervolgens werd er een werkgroep samengesteld, waarin 7 van de 8 raadsfracties zitting namen.

Besloten vergaderingen

Deze werkgroep heeft twee keer in het geheim vergaderd. Tijdens deze vergaderingen werd het plan voorbereid dat deze maand door de raad behandeld wordt. In dat plan staat dat er op het bedrag van 24,9 miljoen euro maximaal 3,5 miljoen bespaard kan worden.

De PvdA heeft niet meegedaan in deze werkgroep. Zij vinden dat de gemeenteraad op een slinkse manier ‘medeplichtig’ is gemaakt aan de renovatieplannen. In DeDrontenaar.nl uitte de PvdA deze week forse kritiek op B en W, de overige raadsfracties en het presidium.

Kritische brief

Als reactie heeft het presidium, dat bestaat uit zes gemeenteraadsleden, nu een kritische brief geschreven aan de gemeenteraad. Daarin stellen zij dat het college de gemeenteraad ten onrechte de verantwoordelijkheid in de schoenen schuift voor het voorstel om niet meer dan 3,5 miljoen euro te bezuinigen.

Het presidium stelt dat de werkgroep met raadsleden geen enkele formele status heeft. Bovendien is deze werkgroep helemaal niet bevoegd om raadsvoorstellen te schrijven. Ook heeft het presidium er problemen mee dat B en W expliciet hebben vermeld dat de PvdA niet meedeed: „Dit heeft in de media vragen opgeroepen aan de PvdA.”

Volgens het presidium is bij de samenstelling van de werkgroep nadrukkelijk de voorwaarde gesteld dat de deelnemende raadsleden niet verantwoordelijk zijn voor het voorstel: „Zodat iedereen politiek onafhankelijk tot een oordeel kan komen.”

De verbouwing van het gemeentehuis staat de komende weken drie keer op de agenda

  • Ma. 11 feb., 19.30 uur, gemeentehuis: informatieavond.
  • Do. 14 feb., 19.30 uur, gemeentehuis: commissievergadering.
  • Do. 28 feb., 19.30 uur, gemeentehuis: gemeenteraadsvergadering.

Verbouwing gemeentehuis

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 5 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 5 uur geleden