Vegas Dronten
Vegas Dronten ©maartenheijenk.nl

Vergunning voor café Vegas Dronten klopt niet, maar B en W doen helemaal niets

Gemeente

DRONTEN - De commissie Bezwaarschriften van de gemeente Dronten heeft bewoners van de Kop van het Ruim in april in het gelijk gesteld in hun bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor het poolcafé Vegas Dronten. B en W kregen het advies om het besluit te herroepen. De buurtbewoners wachten daar nu al tien maanden op. Het college heeft echter nog steeds geen besluit genomen.

De uitspraak van de commissie Bezwaarschriften liet aan duidelijkheid niets te wensen over en gaf de bezwaarmakers hoop. Toch is het sindsdien volgens buurman André Idzinga oorverdovend stil. Wàt hij ook probeert, het gemeentebestuur reageert niet. Zelfs een gang naar de rechter kon het college niet vermurwen.

Ergernis

Gevraagd naar een reactie meldt het gemeentebestuur aan DeDrontenaar.nl: „Het college heeft nog geen beslissing op bezwaar genomen.”

Idzinga stuurde ten einde raad een brief naar de gemeenteraad. Tot zijn ergernis ging de raad vorige week niet inhoudelijk op de zaak in.

Categorie 2

Het poolcafé opende op 1 mei haar deuren aan Het Ruim 11, in het pand waarin voorheen kledingzaak Shoeby gevestigd was. Volgens het bestemmingsplan mocht zich hier een horecabedrijf in de zogenaamde ‘categorie 1’ vestigen. B en W verleenden echter vrijstelling voor categorie 2. En daar waren tal van omwonenden het niet mee eens.

La Vie en Onze Vrienden

De bewoners boven de winkels aan de Kop van het Ruim („Zeg maar het rijtje van Hairfiends tot D-Reizen”) hebben hun balkons en slaapkamers aan de kant van het poolcafé. Toen zij hun appartementen kochten, waren er geen plannen voor horeca in de categorie 2 en 3. Omdat het om een winkel- en niet om een horecapand gaat, waren de buren vorig jaar bang voor herrie. Daarbij wezen zij op geluidsoverlast van andere horecapanden in hun buurt: La Vie en Onze Vrienden.

B en W meldden tijdens de hoorzitting van bijna een jaar geleden, dat er sinds 2016 geen enkel verzoek om handhaving is binnengekomen over La Vie, Aan de Fontein en Onze Vrienden.

Besluit herroepen

Toch stelde de bezwaarschriftencommissie de buren in het gelijk. De commissie constateerde dat er geen ruimtelijke onderbouwing is om af te wijken van het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur kreeg het advies om nader onderzoek te doen naar eventuele overlast en om het besluit te herroepen.

André Idzinga begrijpt niet waarom de gemeente niets doet met deze uitspraak. Ondervinden de buren last van het horecabedrijf? „Daar gáát het niet om", zegt Idzinga, „Het gaat ons om de procedure die door de gemeente gevolgd wordt. Wij moeten wel steeds rekening houden met de gemeente en met de ondernemer, maar andersom schijnbaar niet.”

Geen idee waarom

Heeft hij enig idee waarom de gemeente niet reageert? „Nee”, antwoordt de buurman, „Kennelijk hebben ze nu alsnog aan de ondernemer gevraagd om geluidsmetingen te doen en dergelijke. Maar als je een vergunning verleent, dan moet dat aan voorwaarden voldoen en moet je het vooraf beargumenteren.”

In zijn brief aan de gemeenteraad schrijft de André Idzinga: „Is dìt de manier hoe de gemeente met haar inwoners wenst om te gaan?”

Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 1 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' 12 uur geleden
Afbeelding
Gratis gids van bijenhoudersvereniging met tips voor bijenvriendelijke tuin 23 uur geleden