Meerpaaldagen wil meer steun van gemeente: „Geld klotst tegen de plinten aan”

Algemeen

DRONTEN - „We zijn allemaal vrijwilligers, die druk bezig zijn met de promotie van de gemeente Dronten en met het organiseren van iets leuks voor de inwoners. Ik heb het gevoel dat we daarvoor te weinig ondersteuning van de gemeente krijgen. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor bijvoorbeeld STADronten. En het is vooral jammer als je hoort dat ’t geld bij de gemeente tegen de plinten aanklotst…”

Aan het woord is Joop Weenk, voorzitter van PRODronten, de organisatie achter de Meerpaaldagen. Met jaloezie kijkt hij wel eens naar de situatie in de Noordoostpolder. Daar is een overkoepelende stichting die het hele jaar door evenementen en festivals organiseert, met forse financiële steun van de gemeente en aangestuurd door professionals.

Is zoiets ook in Dronten mogelijk? Joop Weenk wil er wel eens een boompje over opzetten met STADronten, de organisator van onder andere Koningsdag en de Sinterklaasintocht in Dronten, en met de stichtingen in Biddinghuizen en Swifterbant: De IJsvogel en De Klokbeker.

Dezelfde problemen

Samenwerking zou volgens Weenk voor alle vier voordelen hebben: „Want we hebben allemaal dezelfde problemen: a. de bemensing, b. de bepaald niet ruimhartige subsidie van de gemeente Dronten en c. de sponsoring, waarbij we eigenlijk allemaal bij dezelfde bedrijven aankloppen. Iedereen heeft er baat bij als we dat wat meer zouden kunnen stroomlijnen.”

Zoals gezegd: de voorzitter is niet enthousiast over de bijdrage van de gemeente Dronten. De gemeente heeft vorig jaar de subsidies voor STADronten, IJsvogel en Klokbeker verdubbeld naar 10.000 euro, maar PRODronten moet het nog steeds met de helft doen. „En dat terwijl we alleen aan gemeentelijke leges al 6.500 en dit jaar waarschijnlijk zelfs 7.500 euro kwijt zijn”, aldus Weenk.

Geen motivatie

Is die lage subsidie een frustratie? „Dat is niet het juiste woord”, antwoordt Joop Weenk, „Ik vind het wel jammer, zeker omdat we geen motivatie hebben gekregen waarom ònze subsidie niet is verhoogd.” Vice-voorzitter Richard Onderberg daarover: „Als je ziet wat wij krijgen, je vergelijkt dat met andere gemeenten en je kijkt ook naar het inwoneraantal, dan zou het met een factor 4 of 5 omhoog moeten.”

Die subsidie zou in de ogen van beide bestuurders vooral omhoog kunnen, omdat PRODronten een belangrijk deel van de zogenaamde ‘citymarketing’ voor haar rekening neemt. Die rol kan volgens Weenk en Onderberg met een meer genereuze subsidie en een professioneel bureau zelfs verder worden uitgebouwd.

Gratis festival

Het is sappelen om de Meerpaaldagen financieel rond te krijgen. Toch is het evenement nog steeds gratis voor de bezoekers. „Het idee om entree te heffen sluimert nog steeds, maar tot nu toe hebben we ervan afgezien, temeer daar ook veel betaalde festivals het moeilijk hebben”, weet Onderberg. Het betekent dat PRODronten afhankelijk is van sponsoring. „En elke euro die binnenkomt besteden we aan het festival”, benadrukt Joop Weenk.

Het festival wordt met het jaar duurder, met name omdat de overheid steeds strengere regels oplegt. Neem alleen al de veiligheid: „De beveiliging bestaat uit professionals. Daarnaast hangen er tijdens het festival 20 camera’s en hebben we een centrale post waar alle beelden binnenkomen. Het wordt van je verwacht dat je dat ‘eventjes’ doet. Nu wordt het allemaal gesponsord. Als die sposoring zou wegvallen, wordt het festival zomaar 20- à 30.000 euro duurder.”

André Hazes jr.

Ook voor het aantrekken van artiesten moet PRODronten ieder dubbeltje drie keer omdraaien. Glunderend herinnert Richard Onderberg zich de komst van André Hazes jr., drie jaar geleden (zie video). Die kon naar Dronten komen, omdat hij op het moment dat hij werd vastgelegd nog aan het begin van zijn carrière stond.

Inmiddels is hij voor de Meerpaaldagen volstrekt onbetaalbaar, net als andere A-artiesten als Anouk of Marco Borsato. „Paul de Munnik wilde vorig jaar nog wel naar Dronten komen, maar dat was ook vooral omdat hij hier geboren en getogen is.”

Stichting DOES

Als het gaat over de financiën van de Meerpaaldagen, is het logisch om te vragen naar de recente mededeling van stichting DOES. Zij hebben namens de ondernemers van winkelcentrum Suydersee de sponsoring van de Meerpaaldagen stopgezet.

Joop Weenk heeft er uiteraard zo zijn gedachten over, maar laat op dit moment nog niet het achterste van zijn tong zien: „Dat moeten we eerst maar eens rustig met de stichting DOES bespreken…”

Vrijwilligers

Behalve de financiën is het vinden van vrijwilligers één van de grootste uitdagingen van het bestuur. Tijdens het festival zelf zijn het er 120. Daar zijn nog wel mensen voor te vinden, omdat het plaatsvindt in een afgerond tijdsbestek. Het hele jaar door zijn er 25 tot 30 mensen bezig met de Meerpaaldagen en aanvulling vinden voor die groep is lastiger.

Van die vrijwilligers wordt steeds meer verwacht. Zonder denigrerend te doen over de beginjaren, stelt Richard Onderberg dat de huidige Meerpaaldagen niet meer vergelijkbaar zijn met 25 jaar geleden. „Een platte kar? Dat kan tegenwoordig niet meer. Het wordt nog wel eens onderschat wat er allemaal bij komt kijken.”

Professionaliseren

Joop Weenk noemt in dat verband de samenwerking met politie, brandweer, GGD en gemeente. „Daarvoor moeten we steeds verder professionaliseren. Gelukkig is de samenwerking goed. Dat is iets dat we in de loop der jaren hebben opgebouwd.”

„Iedereen vindt die Meerpaaldagen heel vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Het kan alleen worden georganiseerd doordat we een harde kern van mensen hebben, die een enorme input leveren. Dat is allemaal vrijwilligerswerk van mensen met hart voor de zaak; mensen die het feest tot een succes willen maken. Als die zouden stoppen, zou er van de Meerpaaldagen in de huidige vorm niet veel overblijven.”