Afbeelding

Meerpaaldagen: „Het leukste gratis feest van Nederland”

Partnerbijdrages

DRONTEN - Ze willen kandidaat-voorzitters niet afschrikken. Tegelijkertijd stellen ze dat de organisatie van de Meerpaaldagen te vergelijkbaar is met het runnen van een bedrijf. „PRODronten is een stichting, maar ik zeg wel eens: het zou eigenlijk een BV moeten zijn”, zegt voorzitter Joop Weenk.

Richard Onderberg is na zijn jaren als voorzitter aan het ‘afbouwen’ als vice-voorzitter. Hij hoopt dit jaar het stokje te kunnen overdragen. In het ideaalplaatje neemt de nieuwe vice-voorzitter dan twee jaar later de rol van Joop Weenk over: „Want er moet af en toe een frisse wind waaien.”

Waarom steekt Joop Weenk er zoveel tijd in? „Het mooiste is als je in augustus rondloopt op het festival en je ziet dat mensen plezier hebben”, antwoordt de voorzitter, „Je krijgt er een halve baan bij, maar het geeft een kick als je ziet wat voor feest we met z’n allen neerzetten.”

Richard Onderberg: „Met een heel team werk je er een jaar aan. Als je dan ziet dat het uitpakt zoals je het bedacht hebt, dat is prachtig.”

De Meerpaaldagen begonnen ooit als dorpsfeest. „Inmiddels heeft het een regionale uitstraling”, weet Weenk, „Toch is en blijft het een dorpsfeest. We hebben niet de ambitie om groter te worden, want dat is voor vrijwilligers niet te doen. We zijn het leukste gratis feest van Nederland en dat willen we blijven.”

De Meerpaaldagen bestaat dankzij vrijwilligers en het bestuur van PRODronten doet er alles aan om die mensen blijvend aan zich te binden. „Een uitje in het najaar, een bowlingavond in mei; we proberen het hele jaar door contact te houden met onze vrijwilligers”, aldus Onderberg, „En als je mee wilt helpen: meld je aan! Er komt bij dit festival zoveel kijken, dat er voor iedereen wel wat te vinden is dat bij hem of haar past.”

OP DE FOTO:
Richard Onderberg en Joop Weenk bij een kunstwerk dat met de kettingzaag is gemaakt bij 25 jaar Meerpaaldagen.

PASPOORT

Naam: Joop Weenk.

Leeftijd: 52 jaar.

Woonplaats: Dronten.

PRODronten: voor het vierde jaar.

Wat de mensen niet van mij weten:

„Ik maak muziek. Zo heb ik jarenlang doedelzak gespeeld in de Dronten & District Pipe Band. Die vieren overigens in 2019 hun 25-jarig bestaan.”

Naam: Richard Onderberg.

Leeftijd: 52 jaar.

Woonplaats: Dronten.

PRODronten: voor het negende jaar.

Wat de mensen niet van mij weten:

„Ik heb twee oldtimers: Opels uit 1961 en 1970. Daarmee rij ik samen met mijn vrouw klassieker-rally’s door heel Europa, waarbij je met behulp van oude kaarten van A naar B rijdt.”