AZC Dronten
AZC Dronten ©maartenheijenk.nl

Maatregelen rond asielzoekerscentrum Dronten leiden tot minder winkeldiefstallen in Kampen

112

DRONTEN - Het aantal winkeldiefstallen in de gemeente Kampen is aanzienlijk afgenomen. Het zou het gevolg zijn van een aantal maatregelen met betrekking tot het asielzoekerscentrum in Dronten. Daarbij zijn ook de gemeente Dronten en de politie in Dronten betrokken.

Verslag Brugnieuws.nl:

De gemeente is positief over de maatregelen die genomen zijn om de overlast van asielzoekers tegen te gaan. Zo is bijvoorbeeld het aantal winkeldiefstallen volgens de gemeente aanzienlijk afgenomen.

Op 31 januari vond een overleg plaats tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid, de gemeenten Kampen en Dronten, het COA, het Openbaar Ministerie en de politie. Dit overleg vond plaats naar aanleiding van Kamervragen over de situatie in Kampen en toezeggingen van de staatssecretaris om met de gemeente in contact te treden.

In het overleg is gesproken over de overlastgevende asielzoekers en de maatregelen die zijn en worden getroffen om de overlast terug te dringen. Dit overleg is volgens de gemeente door de aanwezigen als opbouwend en constructief ervaren.

Winkeliers verenigen zich

De gemeente noemt de eerste resultaten bemoedigend. In de afgelopen periode is volgens de gemeente al een daling te zien van het aantal winkeldiefstallen dat wordt gepleegd door bewoners van het AZC.

Om de winkeldiefstallen verder terug te dringen maken de supermarkten in Kampen sinds kort gebruik van een winkelverbod. Dit verbod houdt in dat wanneer iemand twee keer op winkeldiefstal wordt betrapt, hij of zij in geen van de aangesloten winkels nog welkom is.

Deze maatregel geldt overigens voor iedereen die winkeldiefstal pleegt en niet alleen voor bewoners van het AZC. De verwachting is dat de winkels in de Oudestraat in Kampen zich op korte termijn aansluiten bij deze maatregel.

Intensieve samenwerking

In het overleg is verder geconstateerd, dat de samenwerking tussen alle betrokken partijen bij de aanpak van de problematiek een belangrijk middel is om successen te behalen in het tegengaan van de overlast. “De vaak complexe situatie van asielzoekers vraagt ook om een intensivering van deze samenwerking. Hier wordt in de komende periode verder invulling aan gegeven.”

De maatregelen die al worden ingezet zijn: er vindt meer afstemming en informatie-uitwisseling plaats tussen politie en COA; het COA heeft interne maatregelen genomen op het AZC; overlastplegers kunnen naar een Extra Begeleiding en Toezicht Locatie worden overgeplaatst; het opleggen van gebiedsverboden door de burgemeester; samenwerking met de Landelijke Eenheid van de politie; vaste contactpersonen vanuit de politie voor het AZC, zowel van politie Dronten als van politie Kampen.