Edwin Timmer
Edwin Timmer eigen foto

Van miljoenenstad en geweld naar Swifterbant: Edwin Timmer schrijft boek over grens Mexico

Swifterbant

SWIFTERBANT – Het is nogal een overgang. Van de miljoenenmetropool Mexico-Stad en op je hoede zijn in gevaarlijke, door drugsbendes gecontroleerde, gebieden naar het oh zo rustige Swifterbant. Edwin Timmer (47) kent de voor- en nadelen van deze uitersten.

Als buitenlandcorrespondent voor bladen en radiostations in Nederland en België was de hoofdstad van Mexico zeven jaar lang zijn thuishaven. Hij deed er verslag over Midden-Amerika, Mexico en de Cariben. Terug in het Swifterbant van zijn jeugd zette hij in augustus vorig jaar de puntjes op de i van zijn afsluitende boek ‘De muur van Trump – Van Harlingen naar Tijuana’.

Droom werd werkelijkheid

„Iedere journalistiekstudent droomt ervan, buitenlandcorrespondent zijn. Ik ook”, vertelt Timmer. Hij groeide op in Swifterbant en belandde na zijn studies via het agrarische blad Oogst bij De Telegraaf. Daar dook hij de parlementaire journalistiek in. Wonen in Den Haag met zijn Mexicaanse vrouw, het beviel hem prima.

„Toen we een dochter kregen wilde zij graag naar Mexico en heb ik de sprong gewaagd.” Hij nam ontslag en ging er als freelancer aan de slag. De droom van de student werd werkelijkheid, hij was buitenlandcorrespondent. „Dat is wel wat anders. Je bent freelancer, je moet zelf voor je inkomsten zorgen.”

Dansje maken

De verkiezing van Donald Trump tot president van de VS vergrootte de nieuwsstroom. „Ik ben een van de weinige Nederlanders die een dansje heeft gemaakt bij zijn verkiezing”, geeft Timmer toe. „We zetten hem in Nederland vaak neer als een gek, dat is niet altijd terecht. Die muur is er een voorbeeld van. Hij gaat te kort door de bocht als hij alle migranten bestempelt als criminelen en verkrachters. Ondertussen kampt het zuiden van Amerika wèl met grote problemen door de drugshandel, door de wetteloosheid die er langs de grens is.”

Hij sprak voor zijn werk mensen die de tocht naar de VS wagen, interviewde de grensbewaking, schreef de verhalen over drugskartels en de Amerikaanse boer die dagelijks de drugstransporten en migranten over zijn land ziet trekken. Langzaam rijpte het idee dat er in de problematiek rond de grens tussen Amerika en Mexico een boek zat. Hij beschreef er de grensstreek in waarbij het Harlingen in de titel verwijst naar een plaatsje in Texas.

„Ik ben er een jaar mee bezig geweest, het is een andere manier van schrijven.” Het resultaat ligt sinds eind november in de boekhandel. „Rondom de presentatie van het boek heeft het behoorlijk aandacht gekregen en daar ben ik blij mee. Een bestseller is het nog niet, maar ik kan op deze manier overal vertellen over de enorme problemen die er heersen.”

Leest als een trein

Het boek leest als een trein. Een reis van Harlingen naar Tijuana, van de Golf van Mexico naar de Pacifische kust, toont een zeer divers landschap, vol boeiende persoonlijkheden, imposante natuur en een gemengde cultuur met een zeer grote wederzijdse economische afhankelijkheid.

Ondanks die moderne integratie ligt het oude wetteloze Wilde Westen telkens dreigend op de loer. ‘De muur van Trump – van Harlingen naar Tijuana’ biedt een mengeling van historisch perspectief, analyse en de, allerminst gewone, verhalen van inwoners en betrokkenen. De pen en de blik van de betrokken journalist zorgen voor een boeiend epos van bijna 300 pagina’s.

Positieve reacties

Het krijgt positieve recensies op bijvoorbeeld bol.com. „We kunnen ons niet voorstellen hoe het is om daar een gezin te hebben. Tegen de tijd dat je kinderen twaalf zijn komen de drugskartels langs en moeten ze aan de slag. Nee zeggen is geen optie en de kans dat ze de twintig halen is klein. Wat doe je dan? Je probeert naar Amerika te komen, dat zouden wij ook doen. Je wilt een veilige toekomst voor je gezin, je kinderen.”

Het zijn die verhalen en die van alle andere betrokkenen die het boek vormen. „Ik geef geen oordeel. Ik ben niet pro- of anti-Trump. Ik wil met het boek laten zien dat het een complexe en gewelddadige situatie is waar wij hier maar weinig van weten. Iedereen mag zelf bepalen of die muur een goed idee is of niet.”

Klimaat en milieu

Het boek is af en het Nederlandse leven neemt zijn loop. Timmer kon weer bij De Telegraaf aan de slag en houdt zich nu bezig met het klimaat en milieu. „Ook boeiende onderwerpen waar heel wat over te schrijven valt.”

Het wonen in de oude vertrouwde polder bevalt hem ondertussen prima. „Mexico-Stad is geweldig. Het bruist, het eten is fantastisch, ik vond het er heerlijk. Nu bevalt me de rust, de horizon, mensen die je groeten op straat. Ik denk er serieus over na hier een huis te kopen.”

Edwin Timmer uit Swifterbant

Edwin Timmer (47) studeerde Journalistiek in Zwolle en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Na een baan bij weekblad Oogst startte hij in 2004 bij de Financiële Telegraaf. Na een periode als parlementair verslaggever werkte hij als correspondent in Mexico, Midden-Amerika en de Cariben. Sinds kort is hij verslaggever klimaat & milieu voor De Telegraaf.

Schokkende realiteit

De uitgever vat het boek ‘De muur van Trump – van Harlingen naar Tijuana’ in een paar zinnen samen: „Uit fascinerende ontmoetingen met migranten, paters, verslaafden, veeboeren en grensbewakers schetst Edwin Timmer de schokkende realiteit uit een gebied in de greep van drugshandel, straffeloosheid en een vaak corrupte overheid, waar kwetsbare individuen ieder hun eigen weg zoeken naar een beter leven. Is de muur een oplossing voor de problemen?” Het boek is uitgegeven door Volt en is als e-book en paperback verkrijgbaar.