Tom de Kruijff (2e van rechts).
Tom de Kruijff (2e van rechts). ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

SP-raadslid: Gemeenteraad mocht zich niet laten informeren bij keuze burgemeester

Gemeente

SWIFTERBANT - SP-raadslid Tom de Kruijff vertelt dat de gemeenteraad bij de keuze voor de nieuwe burgemeester blind moest varen op uitsluitend de informatie van de vertrouwenscommissie. Het was de raadsleden verboden om zelf onderzoek te verrichten, bijvoorbeeld door de namen van de kandidaten te googelen.

Het raadslid bekent op dat hij tijdens de vergadering ondeugend is geweest en tòch op Google de naam van Jean Paul Gebben heeft ingetikt. Toen hij zijn nieuw verworven inzichten ter sprake wilde brengen, zou hij van alle kanten kritiek hebben gekregen: „Ik werd berispt door burgemeester Ineke Bakker.”

Telefoons moesten weg

Voorafgaand aan de geheime vergadering was afgesproken dat er niets naar buiten zou worden gebracht en dat de raadsleden hun telefoons zouden wegdoen. De Kruijff: „Maar we kregen op een gegeven moment de gegevens van de kandidaten, een korte CV. Daar stond op dat deze kandidaat ooit een vervelende kras op zijn reputatie heeft opgelopen. Dan is het toch logisch dat je even googelt? Ik las wat artikelen over de heer Gebben en ik dacht: dat is lekker…”

„Ik heb het niet stiekem gedaan ofzo en ik heb het eerlijk opgebiecht toen er vragen mochten worden gesteld”, vertelt het raadslid uit Swifterbant, „Op het moment dat ik werd terechtgewezen door de burgemeester, heb ik gezegd: ik heb niets naar buiten gebracht, ik heb juist informatie naar binnen gehaald. Daar leek me niets mis mee.”

Zoals bekend was dit incident voor de SP mede aanleiding om De Kruijff uit de fractie te zetten. Gisteren werd bekend dat hij zijn raadszetel teruggeeft aan de partij.

Jean Paul Gebben

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 4 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 4 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 5 uur geleden