Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Kinderen leren supersnel een animatiefilmpje maken: „Echt lachen om te zien” (5 foto's)

Cultuur

DRONTEN - In De Meerpaal werden vandaag 59 kinderen van 6 tot 12 jaar een hele dag beziggehouden met Kidsmix. De vaste vakantie-activiteit stond voor een belangrijk deel in het teken van Lego. Zo leerde Linda Dekker uit Dronten de kinderen hoe ze met eenvoudige middelen een stop-motionfilm kunnen maken.

Kun je ons vertellen wie je bent?
Linda Dekker: „Ik ben beeldend docent bij De Meerpaal. Ik geef hier teken- en schilderlessen, kunstlessen en gastlessen op basisscholen. Daarnaast geef ik ook animatiefilm- en stop-motionlessen. En dat laatste doe ik dus vandaag.”

De kinderen zijn enthousiast.
„Dat klopt, ze zijn heel positief. Vanmiddag gaan ze naar de Legofilm en daarom vond ik het toepasselijk om met Lego te gaan werken. Dat spreekt heel erg aan bij deze doelgroep, die zelf ook veel met Lego spelen. En als ik dan vertel dat hun filmpje op YouTube komt, dan zijn ze helemaal blij. Dat lééft.”

Kun je voor de leek uitleggen wat stop-motion is?
„Dat is een animatiefilmtechniek, waarbij je losse beeldjes opneemt. Je kunt daar alle materialen voor gebruiken. Wij doen het vandaag met Lego, maar het kan ook met bijvoorbeeld zand of klei. Ze maken eigenlijk heel veel foto’s, die zetten ze achter elkaar en dan wordt het een filmpje.”

Die techniek is niet zo moeilijk?
„De techniek is inderdaad vrij makkelijk. Ik laat het ze in het begin ervaren door een plakband-rol stapje voor stapje te laten verschuiven. Dan hebben ze door dat het hele kleine stapjes moeten zijn. Worden die stappen te groot, dan kun je het verhaal niet meer volgen.”

Je geeft les in creatieve vakken. In hoeverre is dit creatief?
„Dit is héél creatief. Ik laat het materiaal niet vrij. Daardoor krijgen ze een beperking en hebben ze veel ruimte om juist met het verhaal aan de slag te gaan. Ze hoeven niet te denken: ik heb dit nodig of ik heb dat nodig. Daardoor wordt het belangrijk wat zij gaan uitbeelden.”

Wat zijn vandaag de toppers?
„Dat vind ik moeilijk te zeggen. Sommigen zijn heel druk bezig met het verhaal. Anderen zien er heel vloeiend uit, alsof het bijna een professionele film is. Dat verschilt dus heel erg.”

Is het voor de docent ook leuk om te doen?
„Jazeker, het is echt lachen om te zien wat ze verzinnen en hoe enthousiast ze zijn. Daar kun je van genieten, dat vind ik geweldig leuk. Ik heb altijd lol op zo’n dag.”

De creaties van de kinderen op YouTube

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
 Kidsmix
Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 4 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 4 uur geleden