De woning van Hans de Roode staat in de steigers.
De woning van Hans de Roode staat in de steigers. ©maartenheijenk.nl

Renovatie Spelwijk eindelijk van start: „Als ze net zo goed kunnen rekenen als onze regering…”

Swifterbant

SWIFTERBANT - In de Spelwijk in Swifterbant zijn Oost Flevoland Woondiensten (OFW) en Mateboer Bouw BV eindelijk begonnen met de renovatie van 48 woningen aan de Blazoen en Heraut. De opknapbeurt moest door OFW verschillende keren worden uitgesteld.

„Door de modernisering van de woningen wordt het aanzicht van de hele wijk verbeterd”, schreef OFW deze zomer bij de presentatie van de plannen, „De woningen krijgen een mooie en eigentijdse uitstraling. Bovendien worden de woningen aangepast aan de huidige kwaliteitseisen, waardoor het wooncomfort en de veiligheid van de woningen verbetert. Vanzelfsprekend verbetert de energieprestatie van de woningen aanzienlijk.”

DeDrontenaar.nl nam een kijkje aan het Blazoen en sprak met Hans de Roode, één van de bewoners.

Wat gebeurt er allemaal in en aan je huis?
Hans de Roode: „Ik krijg een nieuwe badkamer, ik krijg een nieuw toilet, ik krijg een nieuw dak met zonnepanelen, er komt een warmtepomp, ik krijg een compleet nieuwe achter- en voorgevel. Boven hadden we enkele beglazing en dat wordt nu eindelijk ook dubbele beglazing.”

Het lijkt alsof je een heel nieuw huis krijgt.
„Nee, nee, dat is overdreven. De keuken blijft er bijvoorbeeld helemaal in zitten. Maar ik ben er wel blij mee.”

Heb je inspraak gehad?
„Weinig. Of het tè weinig is weet ik niet, want ik heb geen referentiekader. Je hebt wat keuzemogelijkheden, maar dat is heel beperkt.”

Ondervind je er overlast van?
„Nee. Waar gehakt wordt vallen spaanders, maar dat weet je van tevoren en daar kun je je op instellen. Het duurt maar een maandje.”

Jullie hebben er lang op moeten wachten.
„Het heeft inderdaad lang geduurd. Ik woon hier nu vijf jaar en in het begin werd er al gezegd dat het eigenlijk al gebeurd had moeten zijn. Ach, ik vind dat verder geen probleem. We gaan naar een betere situatie, naar een goed geïsoleerd huis. Ik hoop dat we hiermee klaar zijn voor de toekomst.”

We moeten straks allemaal naar gasloos. Is het niet raar dat ze dat hier niet meteen meenemen?
„Nee hoor. Waarom? Ik heb geen geld klaar liggen om meteen een heel nieuw inductiesysteem te kopen enzo. Ik heb net een nieuwe pannenset, die moet eerst op.”

Krijg je een huurverhoging?
„Nee. Ik moet alleen iets bijbetalen omdat ik die zonnepanelen krijg. Ze hebben me verteld dat ik daar netto geld aan overhou. Maar als ze net zo goed kunnen rekenen als onze regering, dan kan dat nog wel eens tegenvallen. Eerst zien en dan geloven.”

Moeten we verder nog iets vermelden?
„Haha, zet er maar bij dat ik vrijgezel ben!”