Frans Rietveld (2e van links)
Frans Rietveld (2e van links) ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Frans Rietveld wordt nieuw SP-raadslid, maar stemt nog niet mee over gemeentehuis

Algemeen

DRONTEN - Frans Rietveld wordt de opvolger van Tom de Kruijff in de SP-gemeenteraadsfractie. Hij kan pas op 28 maart worden geïnstalleerd. Het betekent dat de SP komende donderdag slechts één stem heeft, mocht de discussie over de verbouwing van het gemeentehuis uitdraaien op een stemming.

Tom de Kruijff heeft zijn zetel in de gemeenteraad van Dronten opgegeven. Dat gebeurde na onenigheid over met name Lelystad Airport en de benoeming van de nieuwe burgemeester Jean Paul Gebben.

De SP heeft twee zetels in de raad. Frans Rietveld was in maart 2018 de nummer drie op de kandidatenlijst en dus de meest logische opvolger. De partij heeft inmiddels besloten dat hij inderdaad het nieuwe raadslid wordt. „In goed overleg met alle partijen”, aldus fractievoorzitter Peter Duvekot.

Gemeentehuis

Komende donderdag vergadert de gemeenteraad over de verbouwing van het gemeentehuis. Mocht het op een stemming uitdraaien, dan heeft de coalitie (VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie) normaliter 14 zetels en de oppositie 13.

Die 13 worden er maximaal 12. GroenLinks-fractievoorzitter Paul Vermast is weliswaar voorzitter van de vergadering als vervanger van burgemeester Ineke Bakker, maar hij mag via fractiegenoot Danieke van Baal wel meestemmen. De SP heeft echter slechts één stem. „Heel vervelend, het is niet anders”, erkent Duvekot, „Maar we gaan - na alles wat er gebeurd is - Tom niet meer op die zetel neerzetten.”

Verbouwing gemeentehuis