Het MFG in Biddinghuizen.
Het MFG in Biddinghuizen.

Fikse tegenvaller: MFG Biddinghuizen 750.000 euro duurder dan gepland

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - Het nieuw te bouwen multifunctioneel gebouw in Biddinghuizen wordt aanzienlijk duurder dan gepland. Voor de borgstelling van de bouw had de gemeente 3,8 miljoen euro uitgetrokken, maar dit wordt 4,4 miljoen. De aankoop van de grond van de Protestantse Gemeente kost 330.000 euro in plaats van de geplande 180.000.

Het MFG wordt gebouwd door de stichting MFG2. De gemeente staat borg voor de investeringskosten. Het is flink duurder geworden, omdat uiteindelijk gekozen is voor een gasloos en energieneutraal gebouw en door de prijsstijgingen in de bouw.

De stichting heeft inmiddels al 5 ton van de aanneemsom afgeknabbeld, maar nog steeds is het 6 ton duurder dan gepland. Wel hoopt de stichting de BTW terug te krijgen via een subsidieregeling. Het gaat daarbij om 420.000 euro.

Aankoop van de grond

Afgesproken is dat de gemeente eigenaar wordt van de grond. Mocht de stichting ooit failliet gaan, dan wordt de gemeente eigenaar van het gebouw. Een deel van de grond is al van de gemeente, een ander deel is nu nog eigendom van de Protestantse Gemeente Biddinghuizen.

De waarde van de grond van de kerk was door twee onafhankelijke makelaars getaxeerd op 180.000 euro. Omdat de gemeente iets meer grond nodig heeft en deze taxatie niet blijkt te kloppen, betaalt de gemeente nu 330.000 euro aan de kerk. Volgens B en W is deze nieuwe waarde ‘zeer reëel’.

De stichting MFG2 kan wel profiteren van een lager rentepercentage dan gepland (2% in plaats van 2,5%). Ook de kosten voor de inventaris blijken mee te vallen. Daardoor blijft de jaarlijkse bijdrage van de gemeente in de exploitatie van het MFG gelijk.

MFG Biddinghuizen

Zoals bekend komt het MFG in plaats van het huidige Koetshuis. Onderdeel is een grote sportzaal. Het wordt deels gebouwd op de plek van de huidige Protestantse Gemeente.

De voormalige Katholieke kerk wordt door de Protestantse Gemeente verbouwd tot een modern kerkgebouw, waarvan straks zowel de protestanten als de katholieken gebruik maken.

Dossier MFG