De mededeling in het bos bij Dronten.
De mededeling in het bos bij Dronten. Anne-Marie Van Huffel-de Graaf

Paniek om niks in KWF-bos Dronten: „Het staat op het briefje, maar het klopt niet”

Algemeen

DRONTEN - KWF Kankerbestrijding zorgde deze week voor enige paniek in het Koningin Wilhelminabos bij Dronten met de mededeling dat àlle ornamenten verwijderd zouden worden. Die aankondiging blijkt echter onjuist te zijn. „Het staat op het briefje, maar het klopt niet”, zegt KWF-woordvoerder Mischa Stubenitsky.

Een communicatiefout tussen KWF en Staatsbosbeheer heeft volgens Stubenitsky geleid tot de foutieve boodschap. Wat er had moeten staan, is de mededeling dat de persoonlijke gedenktekens bij het glazen KWF-monument verwijderd worden.

Persoonlijke herinneringen

De KWF-woordvoerder vertelt dat mensen indertijd in het bos bomen hebben geplant ter nagedachtenis aan iemand die overleden is aan kanker. Veel nabestaanden plaatsen bij die persoonlijke boom een ornament, bloemen of iets dergelijks. „Daar ìs het bos voor, dus dat is prima.”

KWF en Staatsbosbeheer hebben wel besloten dat het een ‘natuurlijk bos’ moet kunnen worden: „De ornamenten mogen dus niet dusdanig groot worden, dat ze de natuur belemmeren.”

Glazen monument

Waar de mededeling over had moeten gaan, is het centrale monument in het bos. Beide instanties vinden dat dit gedenkteken moet worden vrijgemaakt van beeldjes, lichtjes, bloempotten, slingers en dergelijke.

„Bij die glazen plaat gingen mensen persoonlijke herinneringen plaatsen. Dat kan ertoe leiden dat de één van honden hield, waardoor er allerlei herinneringen aan honden werden geplaatst, terwijl anderen daar misschien helemaal niks mee hadden.”

Stubenitsky legt uit dat het een beetje door elkaar begon te lopen: „En omdat er ook de mogelijkheid is om bij de bomen ornamenten te plaatsen, hebben we gezegd: laten we het glazen monument helemaal vrij houden.”