Leefbaar, ChristenUnie en VVD onvermurwbaar: Verbouwing gemeentehuis gaat door

Gemeente

DRONTEN - Het had zich veertien dagen geleden tijdens de commissievergadering al afgetekend: de discussie over de renovatie van het gemeentehuis zou uitdraaien op een machtsstrijd tussen enerzijds de ‘regeringspartijen’ VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie en anderzijds de vijf oppositiepartijen. En zo geschiedde: de 14 raadsleden van de coalitie hielden vast aan de ingrijpende renovatie, de 12 oppositieleden vroegen tevergeefs om te kijken of het goedkoper kan.

Leefbaar Dronten had in de aanloop naar de raadsvergadering niet veel woorden vuil gemaakt aan het onderwerp. Foeke Bongers was ook gisteravond kort: „Wij kunnen ons vinden in het voorliggende voorstel.”

Met verve

De VVD was in de aanloop naar de verkiezingen van vorig jaar nog de enige tegenstander van een ingrijpende renovatie. Gisteren verdedigde toenmalig lijsttrekker en huidige wethouder Ton van Amerongen de 24,9 miljoen euro met verve.

Hij wist zich gesteund door fractievoorzitter Remco de Maaijer, die constateerde dat de inwoners minder eensgezind zijn dan tegenstanders willen doen geloven. De Maaijer begreep niet waarom de oppositie in november vóór renovatie heeft gestemd en nu opeens nader onderzoek wilde. Ook wees hij erop dat een deel van het budget van 4,3 miljoen euro voor tijdelijke huisvesting al is uitgegeven.

Alleen verliezers

Van de drie regeringspartijen was de ChristenUnie vooraf het meest kritisch. CU-wethouder Jaap Oosterveld was weliswaar verantwoordelijk voor het gemeentehuis, maar hij was dinsdag afgetreden. En dus had de oppositie haar hoop gevestigd op de ChristenUnie.

Marianne Witteveen liet er namens deze partij echter geen enkele twijfel over bestaan vóór de rigoureuze verbouwing te zijn. Ze zei teleurgesteld en verdrietig te zijn over de houding van de twijfelaars: „Het levert alleen verliezers op.”

Wonden likken

Nadat Witteveen, Bongers en De Maaijer hun zegje hadden gedaan, konden de vijf andere partijen beginnen met het likken van hun wonden. Toch gooide Rob van der Schans er nog een charme-offensief uit: „Het gaat om waarschijnlijk de grootste investering in deze raadsperiode. Daarom willen wij wat te kiezen hebben.”

Peter Duvekot koos voor de botte bijl: „Ik voel me geschoffeerd en niet serieus genomen.” Volgens de SP’er worden exorbitant hoge bedragen roekeloos uitgegeven: „Als ik een dakkapel op mijn schuur laat bouwen, moet ik méér verantwoorden dan dit A4’tje…”

Plaatsvervangende schaamte

„We hadden er meer van verwacht en gehoopt”, treurde Danieke van Baal (GroenLinks) over de bezuinigingsvoorstellen van B en W. „Ik weet inmiddels niet meer waar ik het zoeken moet vanwege plaatsvervangende schaamte”, klaagde Suzanne Stoop (PvdA).

Dinand Ekkel (CDA): „Wij vinden het onbegrijpelijk dat er niet is gekeken naar alternatieven die ècht minder duur zijn. Het college heeft de raad niet serieus genomen. Het draait nu uit op 23 of 24 miljoen euro en we moeten maar hopen dat het daarbij blijft…”

Serieuze opties

Wethouder Ton van Amerongen vond dat het college wel degelijk serieuze bezuinigingsopties had voorgelegd en dat de optie nieuwbouw goed was doorgerekend. De oppositie had gevraagd wat er bijvoorbeeld voor 18, 15 of 12 miljoen euro mogelijk is. „Dan bereiken we niet wat we willen”, antwoordde de wethouder.

Rob van der Schans probeerde het nog één keer: „Laten we de besluitvorming nog enige tijd opschuiven, zodat er goed uitgewerkte kostenplaatjes zijn. Wat kan daar nou op tegen zijn?” „Waarom nemen we niet de tijd nemen om elkaar wel te vinden?”, vroeg Danieke van Baal.

Zij vonden geen gehoor. „Het college dendert door”, concludeerde Dinand Ekkel vlak voor de stemming, „Wij voelen ons niet serieus genomen.”

Die stemming leverde geen verrassing op: VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie waren vóór, de andere vijf waren tegen. Uitslag: 14-12.

Verbouwing gemeentehuis

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 6 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 6 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 7 uur geleden