De Voorhof in Biddinghuizen.
De Voorhof in Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl

Extra 150.000 euro voor grond De Voorhof is geen verkapte subsidie: „Kerk en staat gescheiden”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Twee beëdigde taxateurs hadden de grond van kerkcentrum De Voorhof, die de gemeente nodig heeft voor de bouw van het multifunctioneel gebouw, getaxeerd op 150.000 euro. De gemeente betaalt echter 83% meer: 330.000 euro. „Het is zeker geen verkapte subsidie voor de kerk”, benadrukt wethouder Ton van Amerongen, „We willen graag kerk en staat gescheiden houden.”

Hoe kan het dan dat de taxaties en het uiteindelijke bedrag zó ver uit elkaar liggen? „Er ligt ook een taxatie die uitkomt op 330.000 euro”, antwoordt de VVD-wethouder. Daarnaast wijst hij erop dat het om een iets grotere lap grond gaat dan oorspronkelijk gepland: „En we zijn ook weer wat verder in de tijd.”

Gezien de leegstand in het tegenoverliggende winkelcentrum en de moeizame ontwikkelingen aan De Voor lijkt het geen grond waarvoor de kopers in de rij staan. „Dìt is de waarde, er ligt een goede onderbouwing aan ten grondslag”, reageert Van Amerongen.

Lagere rente

Ook de bouw van het MFG valt duurder uit dan gepland. „Maar dat wordt gecompenseerd door een lagere financieringsrente”, aldus de wethouder, „Per saldo is de last voor de stichting niet hoger. Daardoor wordt ook de exploitatiebijdrage die wij als gemeente geven niet hoger. Mits de raad in maart akkoord gaat met hogere borgstelling.”

Gaat de gemeenteraad inderdaad akkoord, dan kan daarna de bouw beginnen.

Dossier MFG

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 6 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 7 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 7 uur geleden