Anna Cortvriendt en burgemeester Ineke Bakker.
Anna Cortvriendt en burgemeester Ineke Bakker. ©maartenheijenk.nl

100-jarige Anna Cortvriendt woont nog steeds zelfstandig: „Hard werken en weinig eten”

Algemeen

DRONTEN - Anna Cortvriendt-Mangnus uit Dronten is 100 jaar. Eigenlijk is zaterdag pas de grote dag, maar vanochtend kwam burgemeester Ineke Bakker al op bezoek. Gevraagd naar haar geheim zegt mevrouw Cortvriendt lachend: „Hard werken en weinig eten.”

Zoon William is huisarts en kan dieper ingaan op die vraag. Hij schreef in 2015 namelijk het boek ‘Hoe word je 100?’, waarvoor zijn ouders een belangrijke inspiratiebron vormden. Vier jaar later bereikt zijn moeder nu daadwerkelijk de gedenkwaardige leeftijd. Echtgenoot Maurice overleed in januari vorig jaar. Hij werd 97.

Altijd gezond geleefd

„Je hoeft geen gezondheidsfreak te zijn", beweerde de huisarts indertijd. Zijn moeder is het daarmee eens. Wel zegt ze altijd gezond te hebben geleefd: „Mijn man was landbouwer, we aten alles van de boerderij.” En hoe is het nu met de gezondheid? „Tamelijk goed denk ik”, antwoordt de honderdjarige.

Anna Cortvriendt is geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen. Haar man was landbouwer en samen kregen ze in 1967 een boerderij aan de Kokkelweg in Biddinghuizen toegewezen. Ze hebben drie kinderen. Eentje woont er nu in Dronten, een in Australië en een deels in Spanje, deels in de VS. Gedrieën hebben ze gezorgd voor zeven kleinkinderen.

Uit een Boeing gegleden

Met de nodige hulp van buitenaf woont mevrouw Cortvriendt nog steeds zelfstandig in een vrijstaande woning in Dronten. Dat ze nog vief is, bleek bij het laatste bezoek aan haar dochter in Australië. Het vliegtuigpersoneel had niet door dat de trap van de Boeing spekglad was. Zij lieten de hoogbejaarde vrouw als eerste uitstappen. Anna gleed bij de eerste trede uit, rolde helemaal naar beneden en stond monter weer op. Haar hoofdwond hoefde niet eens gehecht te worden.

In het bijzijn van alle drie de kinderen wordt het eeuwfeest komende zaterdag gevierd bij Dorhout Mees in haar voormalige woonplaats Biddinghuizen. Mevrouw Cortvriendt heeft een grote familie, dus het wordt wordt een flink feest. Naar verwachting mag de 100-jarige honderd handen schudden.

100-jarigen in Dronten

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 11 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden