Het tankstation op de hoek van De Ketting en De Oost.
Het tankstation op de hoek van De Ketting en De Oost. Google Streetview

Rechtszaak over 1.900% huurverhoging valt eigenares tankstation rauw op het dak

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten wil de huurprijs voor het tankstation aan De Ketting in Dronten van nog geen duizend euro per jaar verhogen naar 20.000 euro. De huurder is het er niet mee eens en heeft een boze brief aan de gemeenteraad gestuurd. B en W stappen naar de rechter.

De brief aan de gemeenteraad is gestuurd door een van de kinderen van de eigenares. In deze brief wordt gesteld dat het garagebedrijf aan De Oost in 1969 werd geopend. Op dat moment gold er voor de 767 vierkante meter grond van het tankstation een huurprijs van 1.544 gulden per jaar.

Vijf jaar geleden kwam de gemeente tot de conclusie dat de huurprijs ‘in het geheel niet marktconform was’. Een bureau vergeleek het met tankstations in de omgeving van Dronten en vond 20.000 euro heel redelijk.

Niet serieus

B en W stellen dat er sindsdien meerdere keren is gesproken met de huurder en haar advocaat: „Maar het overleg heeft niet tot een oplossing geleid.” Zo nam de gemeente het voorstel van de huurder om 2.250 euro te betalen niet serieus.

Een aanbod van de gemeente om de huur in termijnen te verhogen naar 16.000 euro over vier jaar, werd weer afgewezen door de ondernemer. Ook over de verkoop van de grond werden de gemeente en de huurder het niet eens.

Rauw op het dak

Omdat beide partijen er niet uitkomen, is er volgens B en W geen andere keus dan de zaak voor te leggen aan de rechter. Die dagvaarding viel de ondernemer rauw op het dak. Zij stelt best ‘een fatsoenlijke vergoeding’ te willen betalen en vindt deze behandeling door de gemeente ‘weinig fatsoenlijk’. Ze spreekt haar verbazing en ongenoegen uit over de gang van zaken.

De huurder is vijftig jaar ondernemer geweest in de gemeente Dronten en vindt dat ze deze behandeling niet verdient. Aan de gemeenteraad schrijft ze: „Ik verzoek u om deze onverkwikkelijke, starre en vooral ook botte houding van de gemeente, haar ambtenaren en het college aan de orde te stellen.”

Henk Noome
Henk Noome volgt Maarten Vrolijk op als voorzitter Hospice Dronten 12 uur geleden
Vliegersmonument op het Meerpaalplein.
Wat is er zondag te doen? Bevrijdingsdag, gamefestival, bingo, Ketelmeer op tv 12 uur geleden
Een typische setting voor 'Gluren bij de Buren'.
Podiumkunst bij de Drontenaren thuis: "Variërend van een coverband tot rock" 13 uur geleden