Cees Hermus (Leefbaar Dronten)
Cees Hermus (Leefbaar Dronten) ©maartenheijenk.nl

Zorgen over ‘landjepik’: ,,De bagger en ellende van inwoners is zó ontzettend groot…”

Gemeente

DRONTEN - De bejegening van inwoners die oneigenlijk gebruik maken van gemeentegrond, blijft de gemoederen bezighouden. Gemeenteraadsleden maakten donderdag opnieuw melding van burgers die zich onheus behandeld voelen. GroenLinks en Leefbaar Dronten plaatsten bovendien vraagtekens bij het beleid van B en W, nu duidelijk is geworden dat de gemeente eigenlijk geen grond wil verkopen.

Het begon donderdagavond met een emotioneel betoog van Else van Luin, één van de boze inwoners. Zij is al zeven jaar in conflict met de gemeente en heeft een dossier van 600 pagina’s opgebouwd. „De gemeente blìjft hangen in de eigen monoloog, ze blìjven beschuldigingen herhalen”, klaagde de bewoonster van De Reiger.

Koerswijziging

Ze vertelde ook dat uitgangspunt bij het aanpakken van oneigenlijk grondgebruik in 2011 is geweest, dat ongeveer de helft van de grond zou worden verkocht aan inwoners. B en W presenteerden vorige week echter een notitie waarin staat: „De gemeente staat koop van de grond slechts in uitzonderingssituaties toe.”

Die koerswijziging kwam als een verrassing voor enkele raadsleden. „Dit verbaast mij in hoge mate”, zei Albert Bleijenberg (GroenLinks), „Op welk besluit is dat gebaseerd?” Cees Hermus (Leefbaar Dronten): „Is er een beleidswijziging geweest waar wij als raad niets van weten?”

Een reactie van B en W kwam er donderdag niet. Eigenlijk stond er alleen een boze brief van bewoners van de Venkel op de agenda. Het college had hier op het laatste moment een soort evaluatie aan toegevoegd. Omdat de raad niet alleen over de Venkel wil praten, maar over het hele dossier ‘landjepik’, wordt het binnenkort opnieuw op de agenda geplaatst.

Confrontatie met inwoners

Wat er dan in ieder geval aan de orde komt, is het ongenoegen van diverse raadsfracties over de toon die de gemeente de afgelopen jaren heeft aangeslagen. Zo vindt Albert Bleijenberg het opvallend dat de gemeente pas na 7 jaar tot de conclusie is gekomen dat voortdurend de confrontatie met de inwoners werd opgezocht.

Cees Hermus vertelde dat hij de afgelopen weken wederom gesproken heeft met hele boze inwoners: „En dan gaat met name over de communicatie. De fundamentele vraag blijft: hoe willen we als gemeente overkomen bij onze inwoners?”

Suzanne Stoop (PvdA): „Het zijn de volksvertegenwoordigers die geconfronteerd worden met klagende en hele boze burgers. De bagger en ellende van inwoners is zó ontzettend groot…”

Twee kanten

Wethouder Ton van Amerongen hoorde het aan en hoopte dat hij bij de latere behandeling ook het verhaal van het gemeentebestuur mag vertellen: „Want aan alle verhalen zitten twee kanten, ook aan het verhaal van de Venkel en van mevrouw Van Luin.”

De wethouder voelt er weinig voor om het project stop te zetten: „Het is goed om het traject een keer af te maken.”

Oneigenlijk grondgebruik