Rob van der Schans (D66)
Rob van der Schans (D66) ©maartenheijenk.nl

OFW krijgt gigantische korting op de grondprijs, maar bouwt in 2019 nul woningen

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft OFW voor dit jaar kortingen van 30 tot 40 procent op de grondprijzen in het vooruitzicht gesteld. Op die manier hoopte de gemeente nieuwbouw van sociale woningen te stimuleren. Het heeft echter tot niets geleid, want Oost Flevoland Woondiensten bouwt dit kalenderjaar nul woningen.

D66-raadslid Rob van der Schans stelde donderdag kritische vragen over de nieuwbouwprestaties van OFW. Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) was echter mild voor OFW.

Van dik hout

„Het ging van dik hout zaagt men planken”, zei Van der Schans over het gemeentelijke presentje voor OFW. Hij vond de doelstelling om meer sociale woningen te bouwen op zich sympathiek: „Maar het roept bij mij de vraag op: hebben wij al die jaren dan veel te hoge grondprijzen in rekening gebracht?”

Het raadslid herinnerde eraan dat juist de OFW-directeur nog niet zo lang geleden een warm pleidooi hield om in iedere woonwijk nieuwbouw te plegen. Hij vroeg zich af wat de prestatieafspraken tussen gemeente en OFW waard zijn. Ook gaf hij de suggestie om andere partijen uit te nodigen om sociale woningen te bouwen in de gemeente Dronten.

In de knel gekomen

Zoals gezegd: wethouder Van Bergen had begrip voor OFW. Hij wees op de krapte in de bouw, de maatregelen die het Rijk aan OFW heeft opgelegd en de keuze van OFW voor renovatieprojecten: „Nieuwbouw is daardoor in de knel gekomen.”

De wethouder zei dat OFW wel degelijk profiteert van de lagere grondprijs in 2019. De grond voor 26 woningen in het Palet en 30 appartementen in het MFC Swifterbant wordt dit jaar afgenomen. Beide projecten worden volgend jaar gerealiseerd.

Belang van de inwoner

Van Bergen hoopt dat OFW de komende jaren weer nieuwbouw kan plegen Hij staat dan ook niet te springen om met andere partijen in zee te gaan: „Wij hechten erg aan aan de samenwerking met OFW.”

Mochten zich echter andere partners aanbieden, dan staat de gemeente daarvoor open: „Want het belang van de inwoner gaat natuurlijk altijd voor.”