Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Scratch voor gevorderden in bibliotheek Dronten

vrijdag 29 maart 2019 0:00

Persbericht Flevomeer Bibliotheek

Kinderen spelen graag en veel spelletjes op de computer. Met de workshop Scratch voor Gevorderden kunnen kinderen van 9 tot 14 jaar zelf aan de slag om hun eigen spel te leren programmeren. We gaan niet meteen de nieuwe Fortnite ontwerpen, maar je kunt wel de eerste stap maken. Deze workshops wordt gegeven op woensdag 10 april van 15.00 tot 17.00 uur.

De workshop is bedoeld voor kinderen die al enige ervaring hebben met Scratch, het programma dat we gaan gebruiken om het spel te programmeren. Die ervaring kan zijn doordat ze er thuis of op school al eens mee hebben gewerkt of dat ze al eens eerder een workshop bij FlevoMeer Bibliotheek hebben gevolgd. De kinderen moeten een eigen account hebben en hierop kunnen inloggen tijdens de workshop. FlevoMeer Bibliotheek zorgt voor alle benodigde apparatuur.

Met behulp van het game canvas gaan de kinderen zelf bedenken wat voor game zij willen maken en hoe ze dat kunnen programmeren. Er wordt door experts uitleg gegeven over het gebruik van zogenoemde ‘maatwerkblokken’ (hoe je een heel lange code overzichtelijker kunt maken) en het inbouwen van ‘signalen’. Met signalen kun je bijvoorbeeld de achtergrond veranderen of iets laten gebeuren, maar pas als er eerst iets anders is voltooid. Signalen zijn handig als je bijvoorbeeld levels wilt inbouwen in de game.

Met de workshop Scratch voor Gevorderden leren kinderen een probleem te analyseren en op te lossen door goed in ‘stapjes’ te denken: een probleem in kleinere stukjes opdelen en daar oplossingen voor te verzinnen, om zo het hele vraagstuk op te lossen