OFW
OFW ©maartenheijenk.nl

OFW: Jaarlijks slechts vijf extra sociale huurwoningen in de gemeente Dronten

Algemeen

DRONTEN - OFW wil tot het jaar 2030 jaarlijks 35 eengezinswoningen verkopen. Tegelijkertijd moeten er ieder jaar 40 appartementen en seniorenwoningen gebouwd worden. Daarbij wil Oost Flevoland Woondiensten de doorstroming van senioren stimuleren.

De toename van slechts vijf sociale huurwoningen per jaar is ingegeven door de verwachting van OFW dat de sociale doelgroep in de gemeente Dronten de komende jaren stabiel blijft of zelfs licht daalt.

Niet in aanmerking voor OFW-woning

Er wordt weliswaar een lichte bevolkingsgroei voorspeld, maar tegelijkertijd komen er minder mensen in aanmerking voor een OFW-woning: „Dit komt door de aantrekkende economie, een scherpere afbakening van de woningwet en een stabiele vraag vanuit urgenten.”

Wel constateert OFW een ‘huishoudensverdunning’: „De komende jaren bestaan onze klanten in toenemende mate uit kleine huishoudens van één of twee personen.” Het woningbestand van OFW bestaat momenteel nog voor 65% uit eengezinswoningen. „Vanwege de huishoudensverdunning neemt de behoefte aan eengezinswoningen de komende jaren af, terwijl de vraag naar appartementen en seniorenwoningen toeneemt”, schrijft OFW daarover.

65-Plussers verhuizen niet

Probleem is wel, dat veel 65-plussers ervoor kiezen zo lang mogelijk in hun eengezinswoning te blijven zitten: „Hierdoor komen er relatief weinig eengezinswoningen vrij voor andere huishoudens.”

Toch is circa 18% van alle woningzoekenden die bij OFW staan ingeschreven 65 jaar of ouder. Zij geven over het algemeen de voorkeur aan een appartement met lift, het liefst met twee slaapkamers, in de kern Dronten.

Senioren reageren nauwelijks

Er staan dus relatief veel senioren ingeschreven, maar in de praktijk reageren zij nauwelijks op vrijkomende woningen: „Van alle 29.500 woningreacties die we in 2017 hebben ontvangen, is slechts 4% afkomstig van 65-plussers. 75-plussers reageren amper op een woning.” Het valt OFW verder op, dat de senioren vooral reageren op eengezinswoningen (46%).

De woningcorporatie trekt als conclusie dat lang niet iedere senior wil verhuizen, zelfs wanneer zij beperkingen in de gezondheid ervaren en hun woning niet langer voldoet. Degenen die wel verhuizen doen dat pas als er een passend alternatief beschikbaar is dat aan hun kritische eisen voldoet: „Voor onze strategie is het dus belangrijk te realiseren dat de doorstroming van senioren niet vanzelf op gang komt.”