Harry Martens.
Harry Martens. ©maartenheijenk.nl

Judolessen op scholen in Dronten-west: „Lekker rollen, bewegen, stoeien met elkaar”

Sport

DRONTEN - Harry Martens verwijst graag naar Japan, waar judo als basis wordt gebruikt om kinderen te leren bewegen. „Vallen bijvoorbeeld: als je dat op hele jonge leeftijd aanleert, heb je daar je hele leven plezier van!” De judoleraar verzorgt momenteel gymlessen bij de drie basisscholen in Dronten-west. Het is een proef om kinderen op gezond gewicht te krijgen.

Sinds anderhalf jaar is de gemeente Dronten actief met het project Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Harry Martens zag er een uitgelezen kans in om kinderen aan het sporten te krijgen. De buurtsportcoaches, de scholen in Dronten-west en de gemeente waren het met hem eens. Het gevolg: een proef waarbij alle kinderen van groep 1 tot en met 8 vijf à zes judolessen krijgen.

Het spreekt aan

„Ik vind het fantastisch”, glundert Martens, terwijl de kinderen in sportzaal De Beurs over de judomat rollen, „Iedereen doet supermakkelijk mee. Het spreekt de kinderen heel erg aan: lekker rollen, bewegen, stoeien met elkaar, dingen leren.” Daarbij gaat het de judoleraar niet alleen om het fysieke deel: „Nee, we zijn ook bezig met zelfvertrouwen kweken, met doorzettingsvermogen, we leren rekening met elkaar te houden.”

Judo is wat Harry Martens betreft ‘een basissport’. „Je kunt met judo heel veel in de basis doen met kinderen. Ook bij de club doen we heel veel oefeningen als tijgeren, kikkeren, springen, hinkelen, vastpakken, trekken, slepen. Je ziet dat kinderen moeite hebben met basisdingen als iets vastpakken en vasthouden. Als je daar een spelletje van maakt, zie je ze helemaal uit hun dak gaan.”

Judolessen op scholen zijn niet nieuw voor Martens. Hij doet het al jaren. „Maar over het algemeen is het incidenteel. Wij willen nu eigenlijk dat het veel meer structureel wordt.” JOGG bleek een mooie kapstok te zijn om het aan op te hangen.

Superenthousiast

„Meestal is het een kwestie van geld om zoiets van de grond te krijgen. Hier was iedereen meteen superenthousiast. Niet alleen de gemeente, maar ook De Klimboom, De Zevensprong en De Dukdalf. De scholen betalen zelf ook mee”, weet Martens.

„Ik hoop nu dat de gemeente na afloop van deze pilot zegt: dit is een mooie oplossing om jongeren op gezond gewicht te krijgen. Ze zitten allemaal op school, dus als je de hele school in beweging krijgt, heb je de àlle kinderen in beweging, ook de kinderen die nog niet zo’n gezond gewicht hebben.”

Zwemles

Maar kinderen in de basisschoolleeftijd doen toch bijna allemaal aan sport? „Nee hoor”, is de overtuiging van Harry Martens, „Bij de jongeren kinderen zie je wel dat veel kinderen op zwemles zitten. Maar als ze hun zwemdiploma halen, is het meestal klaar.”

„Je merkt dat er toch nogal wat drempels zijn om te gaan sporten. Niet alleen moet je de kinderen zelf enthousiast maken: de kinderen moeten het thuis ook nog eens voor elkaar zien te boksen. Ouders zeggen: je mag maar van één club lid zijn. Anderen vinden het een hoop gedoe om ze te halen en te brengen of ze hebben er geen geld voor.”

In beweging blìjven

Vanuit de lessen op de scholen hoopt de judoleraar de kinderen nu wel aan het sporten te krijgen. Zo zijn ze naast de gymlessen iedere donderdag welkom bij Shoganai voor een gratis les. „Maar ik ben echt niet alleen maar bezig om ze naar de judoclub te halen. Haha, dat zouden we niet eens aan kunnen. Wat ik wil is een prikkel geven om niet alleen in beweging te komen, maar in beweging te blìjven. Het gaat erom dat ze aan sport doen en dat hoeft niet perse judo te zijn.”

De judolessen in Dronten-west duren tot de zomervakantie. Daarna komt de ‘judomeester’ in september nog een keer terug: „Want de ervaring leert dat veel kinderen na de zomervakantie aan een sport willen beginnen.”

Als het aan Harry Martens ligt, is het project daarna niet afgelopen: „Misschien dat er na de zomer ook andere scholen willen meedoen.” Hij kan nauwelijks wachten om nieuwe kinderen te enthousiasmeren: „Een mat neerleggen en lekker bezig zijn, dáár gaat het om!”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 12 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden