Afbeelding

Geert Bouwkamp streeft naar brede strook akkerbloemen langs Hanzeweg: „Meer kleur"

Algemeen

DRONTEN - Als het aan akkerbouwer Geert Bouwkamp ligt, komt er langs de Hanzeweg een zes meter brede strook met akkerbloemen. Hij roept mensen op om een bloemenkavel van zestig vierkante meter te adopteren voor 25 euro.

De 32-jarige Bouwkamp heeft zijn bedrijf aan de N307 tussen Kampen en Dronten. De fleurige bloemenstrook wil hij realiseren aan de rechterkant van de weg (komend vanaf Dronten), vlakbij de brug over de Hoge Vaart.

Hoe ben je op het idee gekomen?
Geert Bouwkamp, „We waren van plan om een smalle strook van één meter akkerrand in te zaaien met kleurrijke bloemen. Toen kwam ik een artikel tegen over een initiatief bij Soest voor een hele brede strook. Mensen konden daar een stukje adopteren om de kosten te dekken. Ik dacht: als het daar lukt, dan lukt het misschien ook in de polder. Daarom hebben we besloten om te kijken of er interesse is.”

Wat wil je bereiken?
„Er wordt wel eens gezegd dat landbouwers en akkerbouwers niets voor de natuur doen. Maar we hebben als akkerbouw de natuur gewoon nodig en ik wil hiermee laten zien dat we er best wat aan willen doen om de natuur te stimuleren. Bovendien: een beetje meer kleur in de polder is nooit weg. Daarmee stimuleer je ook de akkervogels en de bijen, vlinders, hommels en andere insecten.”

Het gaat je dus ook om het imago van de akkerbouwers?
„Inderdaad. Ik ben aangesloten bij het Agrarisch Jongeren Kontakt en daar zeggen we vaak tegen elkaar: als we in de toekomst boer willen blijven, moeten we zien dat we de mensen uit het dorp en van buiten de landbouw mee krijgen. Daarvoor moeten we laten zien wat we doen. Een initiatief als dit past daar perfect in.”

Hoeveel kavels zijn er?
„In totaal 32 kavels van 6 bij 10 meter. Daarmee kunnen we een strook van in totaal zo’n 350 meter bloemen inzaaien. Een klein daarvan laten we niet adopteren, omdat we daar nog met de trekker doorheen moeten kunnen rijden. We laten de strook doorgaan als de helft van de kavels geadopteerd wordt.”

Wat voor bloemen ga je er planten?
„Een akkermengsel, want het is de bedoeling dat het akkervogels aantrekt. Akkervogels moeten er voedsel en beschutting kunnen vinden. Er komen achttien verschillende soorten bloemen, waaronder gipskruid, klaproos, korenbloem, zonnebloem.”

Hoe zijn de eerste reacties?
„Superpositief. Het wordt veel gedeeld en veel geliked. De eerste aanmeldingen zijn ook al binnen: we zitten bijna op de helft. Dat moet ook wel, want we zijn er vrij laat mee begonnen. Eind deze week beslissen we of we ermee doorgaan. Dan wordt het ook tijd om de gewassen te zaaien.”

Denk je dat je het gaat redden?
„Ik ben positief. Gisteren kreeg ik nog een reactie van iemand die zei: mensen moeten niet alleen klagen. Als er zo’n initiatief is, moet je ook meedoen! Een man uit Lelystad schreef: ik doe mee omdat ik graag door de polder fiets. En iemand uit Kampen mailde: ik rij er elke dag langs en ik wil graag wat meer kleur zien. Dat soort reacties doet me goed.”

Je vormt een maatschap met je vader. Klopt het dat hij een beetje sceptisch is?
„Haha, toen ik het voorstelde en het initiatief uit Soest liet zien, zei hij inderdaad: daar heb je veel meer toeristen en wandelpaden, ik weet niet of het in de polder gaat lukken. Maar we zijn een maatschap, we maken er samen wat van en ik bewijs graag het tegendeel.”

Hoe kunnen mensen zich aanmelden?
„Ze kunnen een e-mail te sturen naar: bloemenkavelhanzeweg@solcon.nl."

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 8 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 8 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 9 uur geleden