De hertelling in De Meerpaal.
De hertelling in De Meerpaal. ©maartenheijenk.nl

Hertelling Statenverkiezing levert in Dronten uitgerekend bij CDA fikse telfouten op

Algemeen

DRONTEN - In het stembureau De Meerpaal zijn telfouten gemaakt bij de Statenverkiezingen. De afwijkingen hebben uitgerekend betrekking op het CDA, de partij die had gevraagd om een hertelling. Na die hertelling zijn maar liefst 25 stemmen bij een andere kandidaat beland.

Bij de eerste telling in De Meerpaal hadden de CDA-kandidaten Wim Klink en Jennie Kempenaar 7 en 18 stemmen. Bij de hertelling zijn al die stemmen naar respectievelijk Johan van Slooten en René Claessens gegaan.

De uitslag van de hertelling is opmerkelijk, omdat Jennie Kempenaar uit Dronten komt en René Claessens uit Almere. In àlle stembureaus in de gemeente Dronten kreeg Kempenaar aanzienlijk meer stemmen dan Claessens. Alleen in De Meerpaal is het omgekeerd. Het lijkt er dan ook op, dat er bij de hertelling fouten zijn gemaakt.

Enkele verschuigingen

Voor het overige heeft de hertelling in Dronten geen grote verschillen opgeleverd ten opzichte van de uitslag van 20 maart. Bij drie partijen (Jezus Leeft, Respect en OPA) bleef de uitslag exact gelijk. Bij acht partijen waren enkele verschuivingen in de voorkeurstemmen, maar bleef het totaal gelijk.

ChristenUnie kreeg er twee stemmen bij, GroenLinks, 50Plus en PvdA moesten één stem inleveren, het CDA ging twee stemmen achteruit.

Geschiedenis herhaalt zich

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 11 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 12 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 12 uur geleden