Anne-Fleur Terhaerdt doet met haar hond Yindi
Anne-Fleur Terhaerdt doet met haar hond Yindi

Anne-Fleur wil hondenspeelplaats in Dronten: „Echt een fijne plek voor de honden”

Algemeen

DRONTEN - Een omheinde plek in Dronten met hindernissen en speelattributen, waar honden lekker met elkaar of met hun baasje kunnen spelen. Dat is het ideaal van Anne-Fleur Terhaerdt. De 19-jarige Drontenaar is een petitie gestart.

Anne-Fleur doet met haar hond Yindi, een shih tzu, aan agilyti. Ze oefent voor deze behendigheidssport bij Hondensportvereniging Dronten aan de Fazantendreef: „Alleen… daar kan ik buiten de lessen niet terecht. Ik heb thuis in de tuin wel wat hindernissen opgesteld, maar daar hebben we eigenlijk niet voldoende ruimte.”

Hondenspeelplaats

„Op internet las ik over hondenspeelplaatsen. Ik zag dat er best veel plaatsen zo’n plek hebben. En dat lijkt me ook wel wat voor Dronten”, legt de hondenliefhebber uit.

In haar petitie schrijft ze: „Het biedt veel voordelen. Honden kunnen er hun energie kwijt en vinden er geestelijke stimulans. Voor zowel de baasjes als de honden is het een ontmoetingsplaats. En iets ondernemen met je hond verdiept de band.”

Op straat aanspreken

De reacties stromen inmiddels binnen. De petitie is al 200 keer ondertekend en ook op straat spreekt ze er veel mensen over: „De meesten reageren positief. Er zijn zelfs mensen die geen hond hebben en die het toch willen ondertekenen.”

Alleen een grasveldje is wat Anne-Fleur betreft niet voldoende: „Nee, het zou fijn zijn als het omheind kan worden. Want dan kunnen ook de honden, die gewoon eigenlijk niet los kunnen lopen, er vrij rondlopen. Met een hek er omheen wordt het echt een fijne plek voor de honden en val je geen mensen lastig die honden eng vinden. Je komt dan bijvoorbeeld ook geen paarden tegen, wat in het bos nog wel eens gebeurt.”

Hondenbeleid

De gemeente Dronten is bezig met het opstellen van een nieuw hondenbeleid. Onderwerpen die daarin aan de orde komen, zijn een bijtprotocol en zwerfhonden. Als het aan Anne-Fleur Terhaerdt ligt, komt er ook een hoofdstuk in over een hondenspeelplaats.

Ze heeft inmiddels al contact gehad met de gemeente: „Daar vertelden ze dat er wel vaker mensen zijn geweest, die een hondenspeelplaats wilden. Maar een echte officiële aanvraag is er nog nooit binnengekomen.”

Ondersteunen met petitie

Zelf heeft Anne-Fleur nu wel zo’n verzoek ingediend. Ze heeft de indruk dat haar vraag in het gemeentehuis serieus wordt genomen. Mede daarom wil ze het plan ondersteunen met haar petitie. Daar is wel haast bij geboden, want B en W willen het nieuwe beleid vóór de zomer vaststellen.

De handtekeningen wil ze overhandigen aan burgemeester en wethouders voorafgaand aan de vergadering, waarin het nieuwe hondenbeleid op de agenda staat: „Dan kunnen ze dit plan meteen meenemen.”

Op zoek naar locatie

Hoe groot het terrein moet worden, heeft ze nog niet precies voor ogen. Een locatie had ze al wel bedacht: mooi centraal in het Wisentbos. In het gemeentehuis hebben ze echter al laten weten dat Staatsbosbeheer eigenaar is van dat bos en zij het niet zien zitten.

„De gemeente heeft nu toegezegd dat ze zelf een plek gaan zoeken als het zover komt”, vertelt Anne-Fleur Terhaerdt. Dat moet dan een plek worden die aan de ene kant goed bereikbaar is, maar waar niemand overlast ondervindt van de spelende honden.

Hoe groot acht Anne-Fleur de kans dat het speelveld er komt? „Best wel groot”, antwoordt ze optimistisch, „Als ik veel handtekeningen krijg, verwacht ik echt dat het er gaat komen.”

De petitie: