Vernielingen bij De Duykeldam.
Vernielingen bij De Duykeldam. Facebook politie Dronten

Nog geen aanhoudingen na vernielingen in Swifterbant: „Vervolging wordt lastig”

Swifterbant

SWIFTERBANT - De politie heeft in verband met het incident van enkele weken geleden bij café De Huijskamer een derde verdachte aangehouden. Bij de reeks vernielingen in Swifterbant is het moeilijker om de daders in de kraag te vatten, meldt een woordvoerster. Er zijn wel verdachten in beeld, maar een strafrechtelijke vervolging wordt lastig.

Het is enige tijd onrustig geweest in Swifterbant. Tijdens een incident bij eetcafé A. de Huijskamer werden ambulancemedewerkers lastiggevallen en politieagenten geschopt, geslagen en vastgehouden. Daarnaast waren er vernielingen bij met name basisschool De Duykeldam en openluchtzwembad De Abelen. Volgens de politie is de rust in het dorp inmiddels teruggekeerd: „Het beeld is weer normaal.”

Drie aanhoudingen

De politie heeft na het geweldsdelict drie aanhoudingen verricht en de burgemeester heeft maatregelen genomen: „De horecagelegenheid heeft een waarschuwing gehad en geëist is dat er een portier wordt aangesteld.”

Dat de gewelddadigheden bij het café plaatsvonden in de periode dat er ook vernielingen werden aangericht in Swifterbant, is toevallig. „Er is geen connectie”, benadrukt de politie.

Groep kinderen

Over de vernielingen schreef het gemeentebestuur van Dronten dat bekend is wie de daders zijn: „Het gaat om een groep jongeren in de leeftijd van 15 en 16 jaar, waarbij alcohol- en drugsgebruik aan de orde is.”

De conclusie dat de daders in beeld zijn, gaat de politie te ver: „We hebben wel een vermoeden, maar dat moet je natuurlijk eerst hard maken voordat je ze strafrechtelijk kunt vervolgen. En dat is vaak lastig.”

Vergt onderzoek

„Het klopt dat we een groep jongeren in beeld hebben, maar of ze verantwoordelijk zijn voor de vernielingen, dat is de vraag. Dat vergt onderzoek, getuigen en sporen. En zo lang je het niet hard kunt maken, kun je geen verhaal halen.”

De politiewoordvoerder voegt er wel aan toe dat er via de wijkagent, de gemeente en het jongerenwerk contact is met de groep kinderen: „Langs die weg proberen we te kijken of we wat kunnen doen aan het achterliggende probleem.”