Gemeentehuis Dronten
Gemeentehuis Dronten ©maartenheijenk.nl

Er is volgens B en W weinig aan te merken op de aanpak van ‘landjepik’ in Dronten

Gemeente

DRONTEN - Vanuit de gemeenteraad klinkt regelmatig kritiek op de manier waarop de gemeente Dronten omgaat met bewoners die gemeentegrond in gebruik hebben genomen. B en W hebben er nog eens goed naar gekeken en schrijven nu aan de raad dat het allemaal wel meevalt.

Ach, stellen B en W in antwoord op vragen van GroenLinks, het is nu eenmaal moeilijk om regels te handhaven en tegelijkertijd klantvriendelijk te zijn. En inderdaad: er zijn een paar bewoners naar de rechter gestapt. Maar in al die gevallen is de gemeente in het gelijk gesteld. Ook in de veelbesproken situatie aan de Venkel in Dronten staat de gemeente volgens het college volledig in haar recht.

Vriendelijker

Heeft de gemeente dan helemaal geen fouten gemaakt? In 2017 is daar al naar gekeken en toen zag het college geen reden om het project aan te passen. Eind 2018 is dat nog eens gedaan en toen is besloten om de eerste brief aan ‘betrapte’ bewoners wat vriendelijker te maken. Het woord overtreding wordt sindsdien niet meer gebruikt. Het gaat immers meestal om gevallen, waarvan de bewoners zelf helemaal geen weet hebben.

Ook vindt het college dat er een hele redelijke termijn wordt gehanteerd, waarbinnen de overtreding beëindigd moet worden. Die termijn bedraagt drie maanden.

En verder probeert de gemeente onvrede te voorkomen door alles duidelijk uit te leggen en de bewoners netjes te woord te staan: „Er staat altijd een deskundige klaar die de vragen direct kan beantwoorden. Mails en telefoontjes worden zoveel mogelijk direct beantwoord.”

Gemeente handelt juist

B en W benadrukken dat het in de meeste van de 800 gevallen van oneigenlijk grondgebruik goed gaat. Zo zijn er in meer dan 500 gevallen afspraken gemaakt met de bewoners: „Veelal wordt de grond binnen drie maanden ontruimd. Het overgrote deel van de bewoners geeft ook aan dat de gemeente juist handelt ‘omdat niemand zomaar grond van de gemeente mag gebruiken’.”

Verkoop van grond komt haast nooit voor, omdat de gronden die de bewoners in gebruik hebben genomen bijna altijd in ‘de groenstructuur’ van de gemeente liggen. Dit betekent dat verkoop volgens het gemeentebeleid onmogelijk is. En àls er al grond verkocht wordt, dan gebeurt dat volgens B en W tegen een vastgestelde prijs. Handjeklap is niet mogelijk.

Gronden die niet verkocht worden, worden door de gemeente ook niet zomaar in gebruik gegeven aan bewoners: „Omdat dit niet eerlijk is voor bewoners die geen gronden in gebruik hebben genomen.” Alleen in hele bijzondere gevallen maakt de gemeente hierop een uitzondering.

Oneigenlijk grondgebruik

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 8 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 9 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 9 uur geleden