Ineke Bakker (rechts) overhandigt het convenant aan Leen Verbeek (links).
Ineke Bakker (rechts) overhandigt het convenant aan Leen Verbeek (links). ©maartenheijenk.nl

Opbloeiende liefde tussen Dronten, NOP en Urk heeft verbreding N50 als belangrijkste inzet

Algemeen

DRONTEN - Burgemeester Ineke Bakker van de gemeente Dronten heeft samen met haar collega’s uit de Noordoostpolder en Urk een manifest opgesteld. Het ‘verlanglijstje’ van de drie gemeenten is vanavond overhandigd aan de provincie Flevoland. De belangrijkste wens: de verbreding van de N50 tussen Kampen en Zwolle.

In het manifest staat verder onder andere het versterken van recreatie en toerisme en van de agrofood, het behoud van vitale dorpen, de verbreding van de Hanzeweg, het OV, ziekenhuiszorg en de Ketelbrug.

DeDrontenaar.nl was in Lelystad bij de overhandiging van het manifest aan commissaris van de koning Leen Verbeek. Na afloop spraken we met burgemeester Ineke Bakker.

Waarom nu dit manifest. Er zijn net Statenverkiezingen geweest, was het niet verstandiger geweest om met deze wensen in de verkiezingsprogramma’s van de diverse partijen te komen?
Ineke Bakker: ,,Misschien was het inderdaad nog mooier geweest als we in de verkiezingsprogramma’s hadden gestaan. Maar ja, het initiatief is iets later tot stand gekomen. Toen waren de verkiezingsprogramma’s al vastgesteld. En wij vonden het toch wel een mooi moment om het nu te doen: straks komt er in Flevoland een formateur en dan hopen we in het coalitieprogramma terecht te komen.”

Van wie is het initiatief uitgegaan?
,,Eigenlijk van ons drieën. We zaten bij elkaar, want we zien elkaar natuurlijk in het Regio Zwolle-verband. En toen hebben we gezegd: eigenlijk zouden we iets dichter naar elkaar toe moeten kruipen om op hoofdonderwerpen een steviger vuist te kunnen maken. Ook willen we ons duidelijker manifesteren als verbindende schakel tussen de Regio Zwolle, de provincie Flevoland en de metropool Amsterdam.”

Waarom uitgerekend deze drie gemeenten. Heeft Zeewolde niet ongeveer dezelfde belangen?
,,Dat klopt, maar Zeewolde richt zich wat meer op Harderwijk. En dit initiatief is ook vooral tot stand gekomen omdat wij met z’n drieën bij de Regio Zwolle zijn aangesloten.”

Is het ook niet een beetje een kwestie van drie kleine gemeentes tegenover het grote Almere en Lelystad? Moeten we dit zien als een soort Calimero Convenant?
,,Nee, het is absoluut geen Calimero Convenant. Je ziet dat we juist op de grote onderwerpen goed moeten kunnen lobbyen. En dan moet je massa kunnen maken. Als we allemaal op verschillende onderdelen bezig zijn, kunnen we die massa niet maken.”

De N50 is wat jullie bindt?
,,De lobby voor het optimaliseren van die N50 loopt al volop in de Regio Zwolle. Dat is voor Flevoland van belang, ook als je ziet wat er met het ziekenhuis is gebeurd. De bereikbaarheid van Zwolle is belangrijk en dan mòet je stevig kunnen lobbyen. Dan is het mooi als drie gemeenten zeggen: dat staat bij ons alle drie bovenaan het lijstje.”

U noemt het woord ‘stevig’. Jullie hebben een stevig verlanglijstje. Het mag wat kosten…
,,Nou ja, je moet niet te laag inzetten. Het is een begin. We hebben geïnventariseerd waar onze overeenkomsten zitten. En dan zijn dit de hoofdlijnen.”

Dronten, NOP en Urk

Asv Dronten
Asv Dronten maakt zich op voor kraker, vanmiddag in Apeldoorn 10 uur geleden
Wethouder Duvekot
Peter Duvekot: Jongerenwerk Biddinghuizen kan vanaf mei aan de slag aan De Dreef 10 uur geleden
De officiële opening van de tulpenroute in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er zaterdag te doen? Beleeftuin, tulpenroute, concerten, campers 11 uur geleden