De overhandiging van de sojazaden.
De overhandiging van de sojazaden. Fotostudio Wierd

Startsein voor sojaproject in Dronten: „Innovaties ontwikkelen, kansen benutten”

Algemeen

DRONTEN - Gedeputeerde Jan Nico Appelman heeft bij het Agrarisch Innovatie Centrum, aan de Wisentweg zakken met sojazaad overhandigd aan tien Flevolandse boeren. Het betekende de start van de proef ‘Flevo Verse Soja’.

Het areaal beslaat circa 40 hectare en in augustus worden de sojaboontjes geoogst. „De Flevolandse koplopers leveren een bijdrage aan de eiwittransitie, doen ervaring op met de teelt van verse soja en verkennen samen de kansen voor het aanbieden van de lokale sojaboontjes bij (regionale) horecagelegenheden en supermarkten”, aldus Appelman.

Verrijkt de grond

Teler Tom Peetoom: „Soja haalt haar eigen stikstof uit de lucht en verrijkt de grond waar de groenten die na de soja worden verbouwd veel profijt van hebben.”

Het soja-project is onderdeel van een programma, waarbij de provincie de economische kansen en de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt: „We brengen boeren, ontwikkelaars, ondernemers, onderzoekers en onderwijs bij elkaar om innovaties te ontwikkelen, kansen te benutten en barrières te slechten.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 11 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 11 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 12 uur geleden