Wisentbos
Wisentbos ©maartenheijenk.nl

Wisentbos pleit voor extra fietsbrug over Lage Vaart: „Steeds meer positieve reacties”

Algemeen

DRONTEN - Als het aan stichting Participatie het Wisentbos ligt, komt er behalve bij de Gildepenningdreef een tweede brug over de Lage Vaart. Dit moet een fietsbrug worden, speciaal voor het versterken van de recreatieve voorzieningen aan weerszijden van het kanaal. Het is een oud plan, dat nieuw leven wordt ingeblazen nu Dronten-west steeds verder uitbreidt.

De brug is bedacht ten westen (richting Lelystad) van camping ’t Wisentbos. Het wordt een verbinding tussen het Wisentbos en het Lage Vaartbos aan de andere kant van het kanaal: „Daardoor krijgt het Lage Vaartbos meer betekenis.”

Diverse partijen

Marlies Zwanenburg van de stichting vertelt dat diverse partijen zich inmiddels achter het plan hebben geschaard. Ze noemt Staatsbosbeheer en het Mechanisch Erfgoed Centrum, dat met behulp van deze brug beter bereikbaar wordt: „En ook de Aeres Groep heeft aangegeven het een interessant idee te vinden.”

„We krijgen steeds meer positieve reacties”, aldus Zwanenburg. Zij is sinds enige tijd optimistisch: „Want allerlei instanties willen meedenken.”

Een oud plan

De brug is indertijd al getekend door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Zestien jaar geleden kwam de oeververbinding opnieuw in beeld toen er plannen werden gemaakt voor het Wisentbos. „Er is zelfs al grondverzet uitgevoerd”, aldus de stichting, „Maar daar is het helaas bij gebleven, omdat er toen geen geld meer was.”

Participatie het Wisentbos wil de komende periode de inwoners van Dronten informeren over het plan. „Want de aanleg van deze brug kost veel geld en inspanning. We zoeken daarom steun van inwoners om dit idee onder de aandacht te brengen bij de politiek en betrokken organisaties.” Marlies Zwanenburg hoopt dat provincie, gemeente en waterschap het willen betalen.

Tweedehands brug

De stichting denkt met het oog op duurzaamheid aan het kopen van een tweedehands brug: „Die moet dan zodanig hersteld worden, dat-ie herplaatst kan worden”, legt Zwanenburg uit.

In verband met het scheepvaartverkeer moet het een hoge brug worden. Een ophaalbrug wordt niet als reële optie gezien.