Wim Peeters als poppendokter tijdens het open huis van Polikliniek Dronten.
Wim Peeters als poppendokter tijdens het open huis van Polikliniek Dronten. ©maartenheijenk.nl

St Jansdal breidt aanbod in Polikliniek Dronten uit: „Voorheen moest je schipperen”

Algemeen

DRONTEN - „De start was heel spannend en een groot avontuur, maar hij stáát er en er wordt hier al tien jaar zorg verleend.” Dat zei directeur Wim Peeters van de Polikliniek Dronten zaterdag bij de viering van het 10-jarig bestaan en de heropening van de medische voorziening. St Jansdal maakte bij die gelegenheid bekend dat het aanbod in Dronten wordt uitgebreid. Zo komt er onder andere oogheelkunde bij.

DeDrontenaar.nl was aanwezig bij de heropening en sprak met Wim Peeters.

Een feestelijke dag vandaag?
Wim Peeters: „Ja, een héél feestelijke dag! Het tien-jarig bestaan, wie had dat gedacht tien jaar geleden? En ook feestelijk omdat St Jansdal uit Harderwijk hier doorgaat, net als in Lelystad. We zijn er heel blij mee dat alles wat we hier de afgelopen tien jaar hebben opgebouwd ook door kan gaan en zelfs nog iets meer en iets beter.”

Iets meer en iets beter, kunt u dat toelichten?
„Er is een uitbreiding van spreekuren. Oogheelkunde hadden we bijvoorbeeld niet en dat komt hier binnenkort ook. De kaakorthepedie is uitgebreid, St Jansdal zat hier niet met longzorg en dat is nu ook nieuw. Dus het aanbod is completer en groter.”

Wat deze polikliniek betreft is het dus eigenlijk maar goed dat de MC Groep weg is?
„Dat wil ik zo hard niet zeggen, maar het biedt inderdaad wel mogelijkheden. Omdat er nu één ziekenhuis is en St Jansdal wil een compleet aanbod bieden. De huisartsen hebben hier ook een belangrijke rol. Er wordt in overleg gekeken wat we missen. En dan kom je bijvoorbeeld uit bij oogheelkunde, zeker voor oudere mensen die daarvoor tot nu toe ergens anders naartoe moesten.”

Waardoor kan die uitbreiding nu opeens wel?
„Je hebt nu alle ruimtes en alle tijd beschikbaar. Voorheen moest je schipperen, want we hadden van alles maar één apparaat. Als ’s ochtends de cardioloog van de één hier zat, kon de ander pas ’s middags komen. Je kunt nu dus beter plannen en beter aaneengesloten plannen. Het is allemaal wat eenvoudiger te organiseren en aan te sturen.”

Aan de andere kant: de samenwerking tussen St Jansdal en MC Groep was ook heel bijzonder.
„Inderdaad, het was een unieke constructie. Twee concurrerende ziekenhuizen, die samen één polikliniek hebben, dat had in veel meer plaatsen de oplossing kunnen zijn. Daar ben ik van overtuigd.”

We hebben begrepen dat na het faillissement van de MC Groep zo’n beetje hetzelfde personeel hier nog werkt?
„Dat klopt, veel personeel van de MC Groep is overgegaan naar St Jansdal. Dat geldt voor medisch personeel, maar ook voor bijvoorbeeld de receptie.”

Hoe zit dat met uw eigen functie?
„Ik ben directeur/bestuurder van de BV, die het gebouw huurt en alle inventaris en apparatuur onder zich heeft. De noodzaak voor een BV vervalt omdat er nog maar één ziekenhuis is. De BV houdt daarom aan het eind van dit jaar op te bestaan. Dat is het moment dat ik met pensioen ga.”

Maarten Heijenk

St Jansdal