Jovan Avramoski (li.) tijdens de open dag.
Jovan Avramoski (li.) tijdens de open dag. ©maartenheijenk.nl

Jovan Avramoski zet kinderen op Mars of laat ze wegrennen voor een dinosaurus

Cultuur

DRONTEN - „Kinderen kunnen hier de magie van het green screen uitproberen”, zegt Jovan Avramoski tijdens de open dag van De Meerpaal Academie tussen twee workshops door, „Je plaatst ze in dingen die ze niet zien.” De kinderen en hun ouders kijken hun ogen uit als ze op de laptop van Jovan het uiteindelijke resultaat zien.

Jovan Avramoski uit Kampen is afgestudeerd als theaterdocent en heeft zich sindsdien gespecialiseerd in camerawerk. Hij wordt door De Meerpaal ingehuurd voor cursussen op het gebied van filmacteren en alles wat met camera’s te maken heeft. DeDrontenaar.nl sprak hem tijdens de open dag.

Je bent freelancer in theater- en camerawerk. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Jovan Avramoski: „Wat ik het meest doe is het combineren van theater met camera’s. Ik geef workshops film maken, filmacteren, green screen, stille film, vloggen, dat soort dingen. Daarmee bedien ik allerlei personen en instanties. Vooral dat vloggen is natuurlijk heel populair. Hoe vlog je? Met welke leuke effecten kun je een gave vlog maken?”

Je maakt zelf ook films?
„Jazeker. Ik ben de vaste cameraman van De Meerpaal en ik maak bijvoorbeeld bedrijfsfilms, videoclips voor bands en commercials. Zo ben ik dus al met al heel breed bezig met camerawerk.”

Wat doe je behalve filmen voor De Meerpaal?
„Ik heb hier twee jaar lang een groep gehad, waarmee we bezig waren met filmacteren. Daarmee hebben we tot drie keer toe van begin tot eind een Meerpaalfilm gemaakt. En dan gaat het niet zozeer om het camerawerk, maar om: hoe acteer je in een film?”

Is acteren in een film dan zoveel anders dan in het theater?
„Ja. Het gaat bij film om de precisie: de acteur gaat met zijn ogen van links naar rechts en daaraan geef je met een close-up of met een muziekje een accent. Dat is heel anders dan theater. Theater is groot, hier gaat het om de finesse, om het kleine; net even met je ogen draaien, doen alsof je poep ruikt en dan met een vies gezicht laten zien dat je boos bent. Dat soort trucjes probeer je met de leerlingen uit te halen.”

Vandaag staat de open dag van De Meerpaal Academie in het teken van de film. Wat doe jij allemaal?
„Kinderen kunnen hier de magie van het green screen uitproberen. Je plaatst ze in dingen die ze niet zien: dinosaurussen, skeletten, noem maar op. Daar kunnen ze voor wegrennen, op reageren. Ze kunnen onder water, op Mars, overal.”

Die kennismaking is natuurlijk leuk, maar is er binnen De Meerpaal ook een vervolg op?
„Nee, het is nu alleen maar een workshop, een demonstratie om te laten zien wat we in huis hebben. Ik geef er nog geen reguliere lessen in. Maar als mensen het tof vinden en er is vraag naar, dan is het mogelijk om ermee te starten.”

Dus er moet eerst vraag naar zijn, voordat je zo’n cursus begint?
„We hebben in het verleden wel geprobeerd om er geld tegenaan te gooien en te zeggen: we gaan gewoon beginnen en we zien wel wie zich aanmeldt. Dat hebben we met camerawerk gedaan, maar toen werd de animo toch minder.”

Is dat niet opvallend? Vloggen en filmen met je mobiel is toch populairder dan ooit?
„Ja, ik vind het heel raar. Enerzijds komt dat denk ik, omdat iedereen denkt dat-ie het wel kan, je drukt immers gewoon op ‘record’. Maar als je echt goed wilt zijn in camerawerk, dan komt er veel meer bij kijken. Dan heb je het over witbalans, ISO-instellingen, scherpte/diepte, lenzen, noem maar op.”

Dus al die filmers doen maar wat?
„Dat weet ik niet. Je kunt natuurlijk online ook heel veel informatie vinden. Zelf leer ik ook veel via YouTube. Maar het is natuurlijk véél leuker om naar De Meerpaal te komen om te kijken, te zien, te proeven en te doen. Hier kun je echt samen aan de slag; je hebt mensen om je heen waar je van kunt leren, je kunt uitproberen, je kunt samenwerken met een acteur, je hebt kortom veel meer mogelijkheden. Je leert veel sneller en je gaat echt aan de slag, echt dòen.”

Hoe zijn vandaag de reacties op het green screen?
„Echt superleuk. Ook ouders die meespelen vinden het geweldig. En vooral de reactie als ze het terugzien: wow!”

Maarten Heijenk