OFW verhuurt kamers nu korter dan 1 jaar en ook aan tweede- en derdejaars studenten

Algemeen

DRONTEN - Oost Flevoland Woondiensten is afgestapt van het principe dat haar studentenkamers op de campus in Dronten alleen aan eerstejaars studenten worden verhuurd. Ook het vaste huurcontract voor 12 maanden, waardoor studenten in de zomervakantie moesten doorbetalen, is afgeschaft.

Sinds wanneer verhuren jullie de kamers niet meer uitsluitend aan eerstejaars studenten?
Nathalie Crone, manager Wonen van OFW: „Daar hebben we vorig jaar al een aanpassing in gedaan. Een aantal woningen wordt sindsdien aangeboden met een zogenaamd ‘campuscontract’. Dat betekent dat ze er gedurende hun hele studietijd mogen blijven wonen.”

Wat was de reden voor die verandering?
„Voor studenten die van ver komen is het handig dat ze ook in het tweede jaar nog op kamers kunnen blijven wonen. Sommigen moeten echt drie uur reizen. Daarom hebben we dit in overleg met Aeres afgesproken.”

Is het ook een bewuste keus voor een mix van eerstejaars en oudere studenten?
„Het is algemeen bekend in studentenhuisvesting, dat het qua dynamiek beter werkt als je eerste-, tweede-, derde- en eventueel vierdejaars studenten door elkaar hebt zitten. Dat is beter voor de beheerssituatie en het leefklimaat. Ouderen kunnen eerstejaars, die ‘los’ gaan als ze net uit huis gaan, even tot de orde roepen.”

Betekent deze verandering niet dat het voor eerstejaars moeilijker wordt om een kamer te vinden in Dronten?
„Dat zou kunnen, maar op dit moment worden er zó veel kamers aangeboden in heel Dronten, dat we verwachten dat het geen problemen oplevert. Bovendien doen we dit in overleg met Aeres, dus die kunnen daarover hun zegje doen aan ons.”

Tot voor kort moesten studenten een huurcontract voor minimaal 12 maanden ondertekenen. Waarom is OFW daarvan afgestapt?
„Omdat wij dat niet eerlijk vinden tegenover een student die in feite in juni al klaar is met zijn jaar. Veel studenten met een eerstejaarscontract willen uitstromen naar bijvoorbeeld een woning in Dronten-centrum. En dan wil je ze niet laten betalen voor de maanden dat ze niet in een woning zitten.”

Dossier studentenhuisvesting

Video studentenwoningen OFW