Studentenhuis in Dronten.
Studentenhuis in Dronten. © Eelco Lindhout

‘Succesvolle’ aanpak illegale studentenhuizen leidt nauwelijks tot ontmantelingen

Algemeen

DRONTEN - „De afgelopen jaren (vanaf 2016) is sterk ingezet op handhaving van illegale situaties”, schrijven B en W van Dronten over studentenhuisvesting, „Hierbij zijn successen behaald wat betreft ontmanteling van illegale studentenwoningen.” In werkelijkheid gaat het om gemiddeld iets meer dan 1 ontmanteling per jaar.

B en W claimen de succesvolle ontmanteling van illegale studentenwoningen in een brief aan de gemeenteraad. Als DeDrontenaar.nl vraagt om cijfers, blijkt sinds 2016 vijf keer bewoning te zijn beëindigd omdat er illegaal studenten waren gehuisvest. Daarbij gaat het om 0 gevallen in 2016, 4 in 2017, 0 in 2018 en 1 in 2019.

Privacy

Over de locatie van deze studentenhuizen doet de gemeente geen uitspraken: „Vanwege privacy.” Op dit moment staan er geen illegale studentenwoningen op de nominatie om ontmanteld te worden.

Overigens stelt de gemeente zich niet in de term ‘ontmanteling’ te herkennen. Weliswaar komt deze term uit de brief van B en W, maar een gemeentewoordvoerder schrijft nu: „We spreken over het beëindigen van een overtreding vanwege het zonder vergunning of bestaande rechten huisvesten van studenten.”

Te veel studenten

Behalve totale beëindiging van studentenwoningen grijpt de gemeente Dronten ook af en toe in als er te veel studenten in een huis wonen. B en W melden dat er ook op dat terrein sinds 2016 successen worden geboekt.

Gevraagd naar de cijfers blijkt het in 2016 om nul gevallen te zijn gegaan. Sindsdien betreft het steeds één geval per jaar.

Niet met harde hand

Op de vraag of de illegale studentenwoningen met ‘harde hand’ zijn ontmanteld, antwoordt de gemeente: „In de meeste gevallen hebben we het aantal studenten kunnen verminderen door aanschrijving waarbij de eigenaar vervolgens zelf maatregelen heeft genomen om het aantal studenten te verminderen.”

Dossier studentenhuisvesting

?